ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Хронично негнойно възпаление на средното ухо

Ралица Иванова   |   10 септември 2015   |   Коментари 0
   
   
Хронично негнойно възпаление на средното ухо

Източник: iStockphoto

Заболявания като тези могат да имат много голяма продължителност. А симптомите да са постоянни или появяващи се при определени условия, като наподобяват остро възпаление на ухото.
 
Представени са от гноетечения и няма пълно възстановяване на анатомичната структура както и оставят различни дефекти. Могат да настъпят и най-различни усложнения, свързани с честите периоди на обостряне и стихване на възпалителния процес. Често се засяга лигавицата в ухото, но може процесът да обхване и костната тъкан.
 
При голяма част от пациентите се образува перфорация на тъпанчевата мембрана, която представлява директен отвор с външната среда. Освен това, ако възпалителният процес премине и към слуховите костици, той нарушава структурата им и може да се доведе до трайно намаление на слуха.
Като една от причините, която се изтъква за хронифициране на процеса е малоценност на покриващата повърхност на структурите в средното ухо. Това от своя страна нарушава процеса на пневматизация.
 
Клиничната картина се представя от белезникав секрет, който е без миризма. Като цяло болка не се наблюдава и общото състояние на човек е добро. Има случаи, в които процесът се усложнява с увеличаване на течението от ухото – оторея. Тя може да се превърне в гнойна и да стане точеща се. Ако кожата реагира с разраняване, може да се появи и неприятна миризма.
 
Продължителните и повтарящи се възпаления водят до нарушаване на структурата на кръвоносните съдове. Оттам се нарушава тяхната функция да доставят нужното количество от кислород и хранителни вещества на структурите, за които отговарят, както и да отнемат от тях непотребните отпадни продукти на обмяната. Така, поради хроничното намаление на доставките на нутриенти, структурите започват да атрофират и да не извършват своята функция в пълен обем.

 

Какви са причините за хронифициране на процеса?

Някои инфекциозни причинители могат да бъдат силно резистентни на лечение и да продължават да съществуват като тлеещи инфекция, а при откриване на подходящ момент, в който имунната система да е по-податлива те предизвикват отново инфекция.
 
Понякога може да има и аномалии в структурите на ухото, което е съпроводено със съответните нарушения в нормалната функция и по-лесното проявяване на инфекциите. 
Общото състояние на човек също играе своята роля. На първо място, по-често е при имунокомпрометираните пациенти, тези страдащи от метаболитни заболявания – например диабет, както и някои алергии, и драстичното намаление на телесната маса – анорексия, кахексия и други.

 

Как се диагностицира заболяването?

На първо място това е добре снетата анамнеза, тоест пациентът да бъде подробно разпитан дали е имал чести и от дълго време изстичания на секрет от ушите. След това се преминава към инструментално оглеждане на тъпанчевата мембрана, дали тя има перфорация или някакви изменения. Ако се направи аудиограма (вид изследване на слуха), то тя показва намаление на диапазона, в който човека чува.
 

Кои са заболяванията, които оприличава?

Това са на първо място холестеатома – перфорация на тъпанчевата мембрана със силно изразено намаление на слуха. Освен това туберкулоза и карцином на тимпаналната кухина могат да бъдат сбъркани с промените, следствие на хроничния отит.
 

Какво лечение се предприема?

Целта е ухото да се подсуши, за което добра работа върши промивката с физиологичен разтвор. В острата фаза на възпалението се използват и антибиотични капки. Ако има образувани полипи, то те се отстраняват. При тежки увреждания е нужна хирургична намеса. При нея се отстраняват негодните и увредени тъкани и се прави една реконструкция, за да се подсигури веригата от структури, които осигуряват функцията на ухото за чуване. Тази реконструкция носи наименованието тимпанопластика.
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Слънцето може да бъде опасно за някои ревматологични болести

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Хранене
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter