ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Къде по тялото може да се развият гъбички?

Ралица Иванова   |   20 август 2015   |   Коментари 0
   
   
Къде по тялото може да се развият гъбички?

Източник: iStockphoto

Гъбичните инфекции се означават още с медицинския термин – микози. Освен по ноктите могат да се развиват и по кожата на тялото, лицето, крайниците и други части. Най-често се причиняват от т.нар. дерматофити.
 
- Гъбички по кожата на тялото – източник може да са болни лица или животни, но може и разпространение по съседство при предшестваща инфекция по стъпала и нокти. Инкубационният период е от една до три седмици, след което се развиват видими симптоми – надигнат периферен ръб, около поразеното място, а в централната му част има избледняване. Могат да отзвучат за седмици, но могат да не се излекуват и с години. Това се определя от вида гъбичките, с които се е заразило лицето.
 
Често се засягат откритите части на тялото и лезиите (увредени места) могат да бъдат единични или множествени. Могат да имат също разпръснат характер или да бъдат с тенденция за сливане. Ако бъдат третирани с кортикостероиди клиничната картина може да се усложни значително. Болести, с които може да се свъркат микозите са псориазис, себорея, както и някои заразни бактериални инфекции. В някои случаи особено трудно е различаването от някои екземи и лишеи. 
 
- Гъбички в половата област – или по-точно в сгъвките до нея. Тук добри условия за развитие на инфекцията осигуряват постоянното триене, особено при по-пълни хора. Изкуствените тъкани и затоплянето също оказват значително влияние. Рядко тук биха се засегнали и половите органи, защото жлезите, които се намират около тях и по тях образуват предпазен филм, който защитава от гъбичните нашественици.
 
Проявите са от зачервени петна, намиращи се в гънките и по вътрешната страна на бедрата. Постепенно тези петна започват да нарастват и да избледняват в центъра си. По-рядко инфекцията може да се разпространи и в гънките около мишниците. Като субективно усещане се наблюдава сърбеж. Заболяването може да бъде сбъркано с бактериална инфекция.
 
- Гъбички по кожата на главата – представлява инвазия от гъбичен причинител в ствола на косъма. Смята се, че преди да се инфектира структурата на косъма, първо инфекцията е започнала от кожата. След няколко седмици от заразяването започва и съответната симптоматика. Изразява се в единични или множествени места, в които има отпадане на косми. Интересен факт е, че дори и без лечение, в пубертета се наблюдава спонтанно възстановяване. 
 
 
Това отпадане на косата (алопеция) може да бъде сбъркано със себореен дерматит. Също места подложени на травма след това могат да не възстановят разтежа на космите в мястото, където е имало рана.
 
- Гъбички по брадата – засегнатият участък е зачервен и с множество подобно на пъпчици образувания, които могат да имат и гнойно съдържание. В засегнатите места космите могат да се отскубнат без усилие. Тук е нужно микробиологично изследване, за да се установи дали има бактериална инфекция или някое друго заболявания – например розацея.
 

Какво лечение се предприема?

При нетежка инфекция може да се приложи медикамент локално, в мястото на увреждане. Такива са лекарства, които да засилят излющването, като например салицилова киселина, като така отпада и гъбичният причинител. В зависимост от развитието и тежестта на инфекцията се прилагат противогъбични - антимикотични препарати през устата под формата на таблетки или в тежки случаи инжекционно.
 
Гъбичната инфекция е заразна. Заразени могат да бъдат както хората, така и животните. Има и характерна сезонност, като най-често това е лятото.
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Йога и медитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter