ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Хроничен пиелонефрит - какви са усложненията му?

д-р Десислава Иванова   |   17 август 2015   |   Коментари 1
   
   
Хроничен пиелонефрит - какви са усложненията му?

Източник: istosk

1.    Какво е хроничен пиелонефрит?

Хроничният пиелонефрит е бъбречно възпалително заболяване, което се развива на базата на обструкция (запушване) на уринарния тракт или на рефлукс на урина. В повечето случаи началото му е в ранна детска възраст. При липсата на добро лечение е възможно острият пиелонефрит да се превърне в хроничен.


2.    Какво се случва с болния бъбрек?

В крайния стадий на хроничния пиелонефрит бъбрекът се сбръчква и значително намалява размерите си. Цветът на органа е сив или жълт, с дребнозърнеста повърхност. Деформирани са бъбречните чашки и бъбречното легенче. Лигавицата е загубила блясъка си.


3.    Каква е клиниката на хроничния пиелонефрит?

Клиничната картина на заболяването се характеризира с голямо разнообразие на симптомите. Това зависи от бактериалния причинител на пиелонефрита, предзаполагащите фактори и индивидуалните особености на оргазнизма.

Хроничният пиелонефрит протича с периоди на обостряне и периоди на ремисия. При активация на заболяването болният най-често се оплаква от отпадналост, умора и тъпи болки в поясната област. Към тези симптоми се прибавят безапетитие и субфебрилна температура. Почти всички болни страдат от т.нар. чувствителен пикочен мехур – имат циститни оплаквания с промяна в цвета и миризмата на урината, провокирани от простудни заболявания.

При ¼ от болните има и артериална хипертония, характеризираща се, освен с високо систолно налягане, и с по-висока стойност на диастолното.

В крайния стадий на хроничния пиелонефрит бъбреците не изпълняват адекватно функцията си. Това е причина за настъпване на терминална бъбречна недостатъчност.


4.    Какви са усложненията на хрониния пиелонефрит?

Апостематозен пиелонефрит – гнойно-възпалителен процес, локализиран предимно в коровия слой на бъбрека. Протича с образуването на малки гнойници, наречени апостеми. Клинично се изявява с висока температура – 39-40 градуса, втрисане, увеличени размери на бъбрека и силна болезненост. Лечението е оперативно – премахване на бъбречната капсула и дренаж;


Абсцес на бъбрека – дължи се на гнойно разпадане на бъбречната тъкан в следствие на обширен възпалителен процес или на сливането на група гнойници. Оплакванията са от силна болка в лумбалната област, увеличваща се при палпация, висока температура, главоболие, гадене. Лечението е оперативно – както при апостематозния бъбрек;

Папиларна бъбречна некроза – обикновено боледуват хора в по-напреднала възраст, но се среща и при деца. Характеризира се с разрушаването на една или повече от бъбречните папили. Причините за състоянието се дължат на: исхемия поради възпалителния процес (настъпва оток на възпалената бъбречна тъкан се влошава кръвоснабдяването й) или обструкция на уринарния тракт.

Пионефроза – това е крайният стадий на гнойно-деструктивния възпалителен процес. Бъбрекът е с изцяло заличена структура, изпълнен с гной, урина и продукти на тъканен разпад. Клинично усложнението се проявява с фебрилитет, болка и влошено общо състояние на организма. Лечението и тук е оперативно – нефректомия (премахване на бъбрека).

Околобъбречни възпаления – във възпалителния процес са въвлечени околни тъкани (перинефрит);

Пиоренални фистули – образуване на комуникация между болния бъбрек и съседни органи: реновисцерални фистули (връзка между бъбрека и черва, бъбрек и перитонеум) и ренокутанни фистули (връзка на бъбрека с повърхността на кожата)

Хроничният пиелонефрит е заболяване, което протича с десетилетия. Крайният изход е сбръчкан бъбрек и бъбречна недостатъчност. Болните, достигнали този етап на заболяването, се включват на хемодиализа, с което животът им се удължава.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

...     2015-08-17 20:09:50
grozna tema
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter