ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Токсокароза - най-често боледуват малките деца

Ралица Иванова   |   03 август 2015   |   Коментари 0
   
   
Токсокароза - най-често боледуват малките деца

Източник: iStockphoto

Токсокарозата представлява заболяване, което се причинява от паразитни червеи. Те се разпространяват в околната среда чрез изпражненията на животните, в които паразитират. Заболяването се среща и с наименованието „синдром на мигриращата ларва“. Както подсказва синонимът на токсокарозата, паразитът може да се придвижва в организма чрез кръвта и да заразява различни органи, което се изразява и със съответната симптоматика, поради възпалението, образуващо се на мястото на инвазия.
 
Токсокарозата протича с повтарящи се епизоди на повишаване на температурата, увреждане на бели дробове, черен дроб, както и увеличаване на еозинофилни клетки в кръвта. Източници и резервоари са кучетата и котките от домашните животни,а от дивите най-често лисици.

 

Какъв е пътят на паразита, по който заразява и причинява заболяване?

Заразените животни изхвърлят яйцата на паразита с изражненията си в околната среда. Там тези яйца са много устойчиви, могат да оцелеят в продължение на години. Заразените кучета могат да предават заразата и на малките си при бозаене. Човек се заразява чрез поглъщане на паразитни яйца, които стигайки до тънките черва преминават в кръвта и лимфата, а с тях до всички органи в тялото – бял дроб, мозък, очи, сърце, бъбреци, мускули и други.
 
Стигайки до белите дробове паразитите могат да се придвижват нагоре към бронхите и трахеята, откъдето отново да достигнат гърлото и да бъдат погълнати. Така цикълът с преминаване в червата и след това в кръвта се повтаря. А това клинично се проявява с нов тласък на заболяването и съотвените симптоми.
 
Попаднали в конкретен орган, паразитите се обграждат с поле от клетки. Тази структура, която се образува се нарича гранулом. Така ларвите на паразита просъществуват в организма известно време и при спадане на имунитета се реактивират и отново започват миграция в организма. При това придвижване може да се предизвика алергична реакция, която се изявява в обриви по кожата, затруднено дишане, кашлица. Тежестта на симптомите зависи от броя на навлезлите паразити, кой е поразеният орган, както и от състоянието на имунната система.
 
Черният дроб често се засяга като това протича с уголемяване и увеличаване на чернодробните ензими в кръвта. Може да има гадене, повръщане, запек или диария.Пораженията на мозъка могат да протичат със симптми на главоболие и възпаление на мозъчната кора до гърчове и частична загуба на инервация на крайник. Очите също често се засягат, като симптомите се изразяват във възпаление на структурите на окото, а при засягане на очния нерв дори до слепота.
 
Диагнозата се изгражда на клиничната картина, данни за епидемия в района, контакт с болни животни. Изследват се кръв, материал от черен дроб или от друг засегнат орган, изпражненията. Прави се рентгенова снимка на бели дробове, под ехограф се търсят промени в коремните органи. При неясни случаи и за прецизиране на диагностиката се правят скенер, магнитен резонанс. Често в съображение идват и други паразитни заболявания, от които трябва да се различи.
 
Нараства броят на бездомните кучета, с което нараства и възможността за заразяване. Яйцата на паразита могат да се намерят в почвата, водата, по хранителни продукти, плодове, зеленчуци и да се разнасят чрез насекоми – хлебарки, мухи. Затова се налага строга лична хигиена,изразяваща се в миене на ръцете преди всяко хранене, обработка на месните продукти, периодично обезпаразитяване на домашните любимци. А болните трябва да се диспансеризират поне 3 години след приключване на лечението. При мозъчна и очна локализация възможно е и оперативна намеса за отстраняване на паразитите. В останалите случаи се използва медикаментозно лечение.
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter