ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Главоболие при хрема – защо се появява и как да се справим с него?

Румяна Тасева   |   06 февруари 2015   |   Коментари 0
   
   
Главоболие при хрема – защо се появява и как да се справим с него?

Източник: Thinkstock

В повечето случаи пренебрегваме хремата като симптом на заболяване. Понякога пристъпваме късно към лечение, едва след като установим, че твърде дълго време носим кърпичките със себе, неприятният дискомфорт продължава и дори, още повече, влошаването на общото ни здравословно състояние се задълбочава.

Ринитът в повечето случаи се дължи на вирусни и бактериални инфекции, които предизвикват обичайните за зимните месеци простудни заболявания и грип. В тези случаи, освен отделянето на секрет, получаващ се заради възпалението на лигавицата на носа, се проявяват и други симптоми като затруднено носно дишане и дишане през устата, стичане на секрет в гърлото и кашлица, промяна на гласа, липса на обоняние, повишена температура, болка при натиск встрани от носа, тежест в ниската част на челото, главоболие... А последното е изключително неприятен симптом, защото най-силно отнема работоспособността ни. Обикновено при вирусни инфекции и грип главоболието е по-изявено. То е локализирано над очите, челото и слепоочията.
 

1. Какви са причините за главоболието при хрема?

Една от причините за главоболието, придружаващо хремата, е свързана с повишеното отделяне на течности от организма, включително от тъканите в областта на черепа. Обикновено това се случва при простудните заболявания с повишена температура. По-голямото количество течности създава известен натиск върху мозъчната обвивка в резултат на което и се формира усещането за болка.

При инфекции, независимо от причинителя, започва и един процес на отделяне на токсини от патогените в организма, които той извежда. Но когато заболяването е в напреднал стадий и нивото на отделяните токсини е високо, неговата дейност не успява да компенсира действието на вредните микроорганизми – получава се интоксикация, което също става причина за главоболие.

Изключително важно е при всяко боледуване да се приема много вода. По този начин се осигурява достатъчно течна среда, посредством която се получава разреждане на токсините и по-бързото им отстраняване от тялото.  

Самото заболяване, колкото и да е леко то, дори хрема, е фактор за обезводняване на организма. Ако има повишаване на температура, процесът на дехидратиране е още по-ускорен и с неприятни последици. Дехидратацията сама по себе си е причина за главоболие. За това е нужно да следим да поемаме необходимите ни около 2 л вода дневно (за да направите по-точно изчисление – трябват ви по 40 мл вода на килограм телесно тегло).Когато се появи главоболие при хрема, особено когато хремата продължава няколко дни, секретът е обилен  слузест или станал по-гъст, още повече гноен (жълто-зеленикав), то значи, че инфекцията е засегнала не само носната кухина, но и синусите, понякога и ушите. Главоболието в случая е индикация за усложняване на ринита и развитието на синузит, отит, което задължително налага консултация с лекар, лечение и проследяване на състоянието.
 

2. Признаци за възпалени синуси

Признак за развитие на синузит е, когато главоболието става по-силно при повдигане на тежко, наклон, кашлица.

Ето по какво можете да разберете, че са засегнати сериозно синусите:

  • страдате от запушен нос;
  • имате усещане за напрежение в носоглътката;
  • главоболието се появява след престой на студено или на течение;
  • имате главоболие първите часове след събуждане;
  • главоболието се появява рязко;
  • главоболието се усилва при всяко движение, смяна позицията на тялото, кихане, кашляне и пр.


Главоболието е един от водещите симптоми за диагноза на синузита.  Това се дължи на възпалението на лигавицата на засегнатите синуси и натрупването на секрети. При синузита секретите са или обилни слузести, или гъсти и гнойни.

В зависимост от това, кои синуси са засегнати:

  • главоболието може да слиза към слепоочията и скулите и да е придружено от оток;
  • да засегне обонянието, да се усеща болка при вътрешния ъгъл на очите и има повишена температура;
  • болката да се усеща само в челото, като има подуване в областта на веждите, а при натиск в областта на вътрешния ъгъл на окото да се изпита болка;
  • болката да е осезаемо в областта на очите, да има зрителни проблеми и усещане за „разцепване“ в главата.  


Силните, стрелкащи болки в главата вече насочват за развитие на отит.
 

3. Какво помага?

Главоболието заради риносинуит (ринит, синузит) се облекчава като се намали физическата активност. Не е препоръчително да се напряга зрението с работа на компютър, продължително гледане на телевизия и дори четене на книга – възможно е всичко това да провокира болката.

Препоръчително средство за облекчаване на главоболието е масажът в областта на врата, областта зад ушите, слепоочията и челото.

Хомеопатията е с доказан ефект при лечение на вирусни респираторни инфекции и съпътстващите ги неприятни симптоми. Цинабсин е един от препаратите, чието действие обхваща целия комплекс на възпалителния процес на околоносните кухини и облекчава симптомите при ринит и синузит. Цинабсин съдържа 4 съставки: Цинабарис – отстранява възпалението и премахва усещането за парене и оточност в носа и лицевата част; Хидрастис - подпомага изчистването на секретите от околоносните кухини и така премахва главоболието и болката в областта на синусите; Калиум бихромикум - отстранява гнойните секрети и главоболието, характерно за хроничния синузит; Ехинацея - стимулира имунната система, за да се предпазите от усложнения, рецидиви и хронифициране.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Възпаление на ухото след плуване или отит на плувеца

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Дентално здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter