ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Усложнения на грипа

д-р Антоан Гарев   |   19 януари 2015   |   Коментари 1
   
   
Усложнения на грипа

Източник: Thinkstock

Усложненията на грипа не са правило. Те, обаче, се наблюдават при някои пациенти и са причина за смъртта на над 250 хиляди души годишно според СЗО. Това е алармиращ сигнал за това, че грипната инфекция не трябва да бъде подценявана и отношението към лечебния процес и наблюдението на болните трябва да е сериозно.

 

Най-уязвимите контингенти от населението по отношение на застрашеност от по-тежко протичане, с усложнения, на грипа са децата, бременните и хората в напреднала възраст. В тези случаи, защитните сили на организма не са достатъчно стабилни, за да елиминират генерално инфекцията за кратко време.

 

Практически, всеки заболял от грип може да развие усложнения и споменаването на горните контингенти е ориентировъчно, от гледна точка на това кои хора трябва да са с повишено внимание.

 

Не е случайно, че грипът може да се усложни с бактериална инфекция. Грипният вирус е към групата вируси, предизвикващи имунна супресия. Това означава, че той оказва потискащо въздействие върху имунните клетки по отношение на техните функции да защитават тялото от патогенни микроорганизми. По този начин се създава едно състояние на беззащитност на имунната система, което отваря вратата на разнообразна патология.

 

Усложненията се разделят на първични и вторични, в зависимост от причинителя и времето им на поява. Първични са тези, които са непосредствено предизвикани от грипния вирус по време на разгара на грипа. Вторични са тези усложнения, предизвикани от насложена инфекция или индуциран имунен процес. Те се проявяват или непосредствено след отшумяването на грипните симптоми, или ги удължават и задълбочават.

 

Първичната вирусна пневмония е форма на развитие на грипа. Предпочитано място за развитие на вируса е лигавицата на горните дихателни пътища. Понякога, обаче, грипните вируси се разпространяват през долните дихателни пътища до белодробния паренхим. Там предизвикват бързопрогресираща пневмония, която съвпада с грипната инфекция по време.

 

Първичната вирусна пневмония с дихателна недостатъчност е най-честата причина за фатален изход по време на грипни пандемии.

 

Вторичната бактериална пневмония се развива около седмица след началото на симптомите на грип. Най-честите причинители са стрептококи. Те се възползват от индуцираната от вирусите имунна супресия и предизвикват инфекциозен процес в белодробия паренхим. В този случай, вече, е показано антибиотично лечение, но само при доказан бактериален причинител на пневмонията!

 

Грипът е системно заболяване на целия организъм. Усложнения могат да бъдат наблюдавани от страна на нервната и сърдечносъдовата система.

 

Не е изяснен точният механизъм на мозъчното увреждане. От една страна, вирусът има афинитет към нервната система. От друга, се счита, че той предизвиква автоимунен процес, който атакува мозъка и мозъчните обвивки. Какъвто и да е механизмът, мозъчната патология може да се прояви като серозен менингит, енцефалит, енцефаломиелит и/или мозъчен оток.

 

Сърцето също може да бъде засегнато под формата на интерстициален миокардит.

 

През втория и третия триместър на бремеността, рискът за плода, при грипна инфекция на майката, е повишен. Причината не е в увреждането на плода пряко от вируса, а в забавения плацентарен кръвоток, предизвикан от грипния вирус.

 

В обобщение, първичните и вторичните грипни усложнения могат да застрашат човешкия живот. До голяма степен, обаче, развитието на грипа е в нашите ръце. Укрепването на имунитета, према на симптоматични и противовирусни медикаменти, когато са предписани, почивката у дома до отминаване на симптомите са опорните точки в правилното поведение за победа над грипа!


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

златина     2015-01-22 10:44:58
съгласна съм, че е много важно да се укрепи имунитета!
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Хранене
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter