ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Следят терапията на СПИН чрез косми

Puls.bg   |   09 март 2009   |   Коментари 0
   
   
Следят терапията на СПИН чрез косми

Нивото на антиретровирусните медикаменти, използвани в терапията на СПИН, може да се измерва чрез космени фоликули. Стойностите им там корелират с вирусния товар в кръвта, пише списание AIDS. Приложението на този метод установиха проф. Моника Ганди и колегите й от Сан Франциско.

 

Засега контролът над приема на медикаментите зависеше само от отговорността на пациентите. Сега вече ще може да се прецени комплайънса на пациентите и по обективен начин. Установяването на плазмената концентрация на лекарствата е с ниска информативна стойност, стойностите варират и могат да са достатъчно високи и при непосредствено предхождащ прием. Космите обаче дават много по-ценна информация, а нивото на лекарствата в тях е функция от седмици, а не от дни.

 

Пример за такъв показател е гликираният хемоглобин при захарния диабет – показващ съвсем точно качеството на лечението за дълъг период от време.

 

Косъмът се прерязва непосредствено до скалпа, краищата му се увиват в алуминиево фолио и се изследват. Така методът е безопасен, безкръвен, безболезнен. Намирането на връзка между стойностите на терапевтиците и вирусния товар би дало възможност и за предсказване успеха от лечението. Не само това – предвид страничните ефекти на медикаментите оценката на ефекта от тях би дала възможност за приложение и на по-ниски дози за избягване на нежеланите усложнения.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter