ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Грипът влияе дългосрочно не само върху белия дроб

ас. Ирина Пеева   |   01 декември 2014   |   Коментари 5
   
   
Грипът влияе дългосрочно не само върху белия дроб

Източник: iStockphoto

Според ново проучване грипната инфекция има обхват на въздействие не само върху респираторния тракт, но може да предизвика дисхармония в червата и да причини стомашно-чревни заболявания. Изследователите в проучването считат, че съществуват начини за облекчаване на тези симптоми.


Грипната инфекция има дългосрочни ефекти извън белия дроб, които могат да поразят червата и да предизвикат симптоми като диария според проучване, публикувано в The Journal of Experimental Medicine.


Стомашно-чревните симптоми често се разглеждат заедно с грипната инфекция, но тъй като вирусът расте само в белодробни клетки, не е ясно как стомашно-чревните симптоми се развиват. Изследователи в Китай доказват, че при грипната инфекция отговарящите имунни клетки в белия дроб променят самонасочващите им рецептори, предизвиквайки ги да мигрират към червата.


Там те произвеждат антивирусния медиатор IFN-γ, което променя естествения състав на чревните бактерии. На свой ред, бактериалните промени водят до възпаление, което предизвиква тъканно увреждане и диария. Блокирането на възпалителните молекули в червата или лечението с антибиотици води до намаляване броя на бактериите поразяващи червата, без да засяга имунните отговори в белия дроб.

 


Защо някои заразени от грип пациенти развиват стомашно-чревни симптоми, докато други не развиват, остава неясно. Въпреки това, тези резултати показват начините за директно облекчаване на стомашно-чревните симптоми като диария по време на грипната инфекция, без да се пречи на способността на организма да се бори с вируса в белия дроб.

 

Ваксина срещу грип

Ваксината срещу грип е ваксина за предпазване от силно-променливия грипен вирус.


Ежегодно, се прилага актуализирана тривалентна ваксина срещу грип, състояща се от хемаглутинин-повърхностен гликопротеинов компонент от грип H3N2, H1N1 и B- грипните вируси.


Всяка година грипният вирус се променя и доминиращи стават различни вирусни щамове. Поради високата изменчивост на вируса съставът на ваксината обикновено работи само за около една година.


Стряскащо е обаче, че след противогрипна ваксина има данни за 4 смъртни случая в Италия. Смъртта е настъпила 48 часа след ваксинирането. Заради това, две от партидите на ваксината „Флуад“ на „Новартис“ са блокирани, а гражданите са информирани да не използват ваксини от тези две партиди.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (5)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

rumyana tasseva     2014-12-07 00:13:08
Моля, не използвайте коментарната част под статиите за реклама на продукти!
Златина     2014-12-05 17:02:39
и аз потвърждавам казаното, много съм доволна от имуностимулатора!
ана-мария     2014-12-05 11:33:44
и аз го четох някъде, не знам колко е вярно, но със сигурност защитава имунната система, аз го пия и този сезон грипа ме пропусна
Анка     2014-12-01 12:20:14
Да и аз, затова взимам Мико Дифенс, сигурно защитава от вируси и бактерии
Darina     2014-12-01 10:00:22
Изобщо не съм привърженичка на ваксините срещу грип...
5 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter