ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Болест на Пейджет - рядка болест, засягаща костите

ас. Ирина Пеева   |   27 октомври 2014   |   Коментари 3
   
   
Болест на Пейджет - рядка болест, засягаща костите

Източник: thinkstock

Болестта на Пейджет или така наречената остеитис деформанс, е рядко заболяване. Болестта на Пейджет е описана за първи път от Джеймс Пейджет като костна болест, характеризираща се с мозаична клинична картина и със силна болка в засегнатата кост. Деструктивният процес в костта може да стане хроничен. Костният строеж постепенно се замества от ненормална костна структура, която задебелява и деформира костта. В резултат на това, костта, която се формира, е ненормално увеличена, не е така плътна, крехка е и е по-податлива на счупване. Болестта на Пейджет обикновено засяга една или няколко кости.

Болестта води и към задебеляване на черепа, засяга се и слуховият канал, поради което слухът силно отслабва. Засяга се и гръбначният стълб, болните ходят наведени напред. Главоболието е често оплакване, но при много от пациентите няма ясно изразена симптоматика.

Болестта на Пейджет засяга най-вече възрастните, но се случва да се прояви и при деца.

Болестта може да протича дори без ясно проявени симптоми или да се прояви с клиничната картина на костна болка, компресия на нервни структури, костни деформации (череп, дълги кости, прешлени, таз), фрактура, засягане на ставите, уродливост и дори артрит. Най-често се засягат такива кости като тези на гръбнака, бедрената кост, таза, на черепа, ключицата, както и раменната кост.

Различават се четири стадия на болестта: повишена остокластна активност, смесена остеокластна-остеобластна активност, остеобластна активност и малигнена дегенерация.Лечението се прилага с хормона калцитонин и бифосфонати. Те се прилагат при главоболие, болка в гърба, компресия на нервни структури, костни фрактури, засягане на големи стави, хиперкалциемия.

Калцитонинът се инжектира подкожно и дава добър ефект.Може обаче да възникнат усложнения от резистентност към калцитонина. Медикаментът бифосфонат, който ограничава костната деструкция, също помага. Предписва се в таблетирана форма.Препоръчва се употребата му да е в продължение на 6 месеца.

Хирургичното лечение се предпочита при случаите на тежки фрактури, тежки костни деформации и развитие на тежка остеоартроза.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (3)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Юлия Кехайова     2016-11-26 22:16:47
Майка ми е с болест на Пейджет от м. април тази година.Пие Осика-веднъж месечно,Вигантол-вит.д и калций на капки и паратрамол за болката,но от паратрамола не се чуства добре с главата,получава халюцинации,говори несвързано и има болки,болки..На 78 години е.Ако някой знае начин за лечение на това заболяваме,моля да пише.
Катя     2016-10-11 18:25:44
Юлия Кехайова имате ли заболял с Пейджет?I
Юлия Кехайова     2016-08-07 19:13:57
Препоръчват ли се хранителни добавки при болест на Пейджет?
3 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter