ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Отровни морски риби – рисковете за здравето от среща с тях

д-р Цанко Стефанов   |   21 август 2014   |   Коментари 0
   
   
Отровни морски риби – рисковете за здравето от среща с тях

Източник: Thinkstock

Опасностите на морския живот са драстично много. Причината за това е, че съществуват морски видове риби, които имат способността след незначителен контакт да предизвикат директна смърт. По своята същност рибите никога не нападат хора. Контактът с тях обикновено идва след докосване с ръка при практикуване на скуба дайвинг - гмуркане с шнорхел и кислородна бутилка, когато не са достатъчно обезопасени ръцете.
 
Също така голям процент от жертвите след контакт с отровни риби се появява при морските риболовци, които обикновено са начинаещи в спорта и не разпознават този вид опасни риби.
 
Двата най-често срещани опасни морски вида риба, за които споделят запознатите, са морският дракон и риба скорпион. По външните си характеристики те са изключително привлекателни за погледа, поради окраската на тялото им. Също така при опит за улов са изключително чувствителни и предизвикват екстаз в риболовеца. Това обикновено провокира практикуващите морски риболов да хванат рибата с ръце, след което настъпват някои съществени промени и проблеми за тях.
 
Морските дракони са девет вида риба, които имат кафява оцветка и отворени шипове на първата си гръбна перка. Характерното за тях е, че обитават плитките води и през деня се покриват в пясъка, откъдето подават само очите си. Има ги и в Черно море.
 
Ужилвания от морски дракон могат да проникнат дори през гумена подметка. Ужилването от тях може да причини поява на симптоми като силна болка на мястото на убождане, сърбеж, оток, скованост в периферната мускулатура, гадене, повръщане, главоболие, коремни болки вследствие на тежки и продължителни спазми и гърчова симптоматика. 
 
По-тежките случаи на интоксикация с отрова от морски дракон протичат директно с аритмия, недостиг на въздух и диспнея, обща слабост, парализа в крайниците, гърчове, хемодинамичен срив обективизиран с тежка хипотонична криза. 
 
Към допълнителните по-тежки симптоми може да се включат епизодите, в които се регистрира загуба на съзнание. Като цяло директният смъртен изход при такова убождане е много рядък. Той може да се развие вследствие на неглижиране на клиничната картина и опит за самолечение, като усложнение на тежкия сърдечносъдов дефицит.
 
Другата особено опасна риба, която също се среща и в Черно море, е морският скорпион. Рибата-скорпион обитава плитки води и остава през повечето време в районите на чистите морски пясъци или каменистите дъна. Инцидентите в тези случаи обикновено идват при риболовци и гмуркачи, наблюдаващи морското дъно или ловци на миди. 
 
 
Тези риби се замаскират много добре в скалите, където се хранят с миди и скариди и могат да бъдат затиснати с гола ръка абсолютно неволно. Самите те не нападат хора. Развиват се в топлите тропически и субтропически морета, но се срещат и в умерения пояс. 
 
Морските скорпиони имат различен брой гръбни шипове с отровни жлези. Ужилването причинява силна болка и оток на мястото на убождане от жилото. Отокът може да се разпространи в целия крайник и да го засегне в рамките на няколко минути, а понякога и секунди. Освен регионалните прояви отстрана на токсина, симптомите при контакт с риба скорпион са много драматични и при дълбоко гмуркащите се без предпазни средства, разположени в далечните точки на морето, може да бъдат фатални.
 
Това са остри състояния на хемодинамична нестабилност с обща картина на хипотония, тахикардия с аритмия, хиповентилация вследствие на диспнея, делир, остра диария, повръщане и епизоди на припадъци. 
 
При по-тежките реакции, пациентите започват да изпитват парализа в периферната си мускулатура, недостиг на въздух, хипоксемия и развиват гърчова симптоматика, която при тях може да бъде фатална, вследствие на дихателен и сърдечен блок.
 
В тези условия специалистите съветват да се повика незабавно екип на спешна медицинска помощ и по възможност да се започне на момента терапия с метилпреднизолон - урбазон в доза 1 мг на 1 кг телесна маса.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Слънцето може да бъде опасно за някои ревматологични болести

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от По-красиви днес
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter