ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

За да се предпазите от подагра, ограничете консумацията на бира

Puls.bg   |   05 февруари 2009   |   Коментари 0
   
   
За да се предпазите от подагра, ограничете консумацията на бира

Данни от американско изследване, публикувани в медицинското списание The Lancet, показват, че консумирането на алкохол и най-вече на бира увеличава опасността от заболяване от подагра. Този болест се характеризира с излишък на пикочна киселина в кръвта.

 

Подаграта е една от болестите, известна на човечеството още от дълбока древност. Счита се, че това е основният причинител на артрит при мъжете. В миналото болестта е била известна и като "царска" болест. Смятало се е, че това е страдание на богатите, аристократите, големците, на хората, които живеят охолно. Обяснението е просто – всички болни от подагра са пълни, любители на прекомерното пийване и хапване. Подаграта се среща по-рядко при жените, като е възможно проявление единствено след менопаузата. 

 

Връзката на болестта с консумацията на алкохол е известна от десетилетия, но новото изследване за първи път привежда доказателства и показва, че дори малко количество от определени видове спиртни напитки увеличава риска. Според последните изследвания, които са провели учените, най-голям е рискът от подагра при пиенето на бира, след което се нареждат спиртните напитки. За сметка на това в резултатите се споменава, че умереното приемане на вино е безопасно, но не повече от 2 чаши на ден.

 

Изследователи от болницата Бригхам (Масачузетс) и  специализирани екипи от Харвард са направили проучване сред група от  47 150 души, наблюдавани в период от 12 години. Резултатите сочат, че от началото на наблюдението до приключване на изследването от подагра са заболели 730 души, или около 2%. Установено е, че колкото повече алкохол се консумира, толкова повече се увеличава рискът от заболяването. Така например болестта има двойно повече шансове да се развие при мъжете, които обичат чашката, отколкото при въздържателите.

 

Най-тясно е установена връзката с бирата, чиято всекидневна консумация увеличава риска от заболяване от подагра двойно. При спиртните напитки ежедневната консумация увеличава опасността с 15%.

 

Според експерти днешните мъже не се притесняват от заболяване от подагра заради прекалено съвременните лекарства срещу болестта. Това обаче е опасно заблуждение – задължително е спазването на известен хранителен режим като превенция срещу неприятната болест. 

 

В класическия пристъп на подагра болният чувства усилващи се остри болки в областта на ставата на палеца на крака. Палецът е зачервен, подут, много болезнен. И най-малкият допир до него носи остра болка, понякога дори предизвиква покачване на температурата. Болката се дължи на натрупване на кристали от пикочна киселина в засегнатата става. Ако не се потърси лекарска помощ, пристъпът минава от само себе си за около седмица, но ставата на палеца може да остане чувствителна дълго време. 

 

При подаграта рядко се засягат други стави. Въпреки че се проявява само при ставите, подаграта е болест на целия организъм. Най-сериозното усложнение е подагрозният бъбрек. Той се развива в резултат на повишеното количество пикочна киселина в кръвта и увеличеното отделяне на урати – вид камъни в бъбреците. Те предизвикват остри бъбречни колики. Ако не се лекува, подаграта може да доведе до бъбречна недостатъчност и дори до смърт. 

 

При по-късните стадии на развитие на подагра се стига до отлагане на пикочна киселина в сухожилията и всички стави, които се наричат тофи. Подаграта става хронична. Нерядко тофите образуват подагрозни рани, които може да се инфектират. 

 

За да не се стига до хроничност на болестта, още след първия пристъп на подагра болният трябва да забрави за алкохола и преяждането с месо и дреболии, т.е. да не провокира появата на нови пристъпи. Всеки пристъп води до допълнително разрушаване на ставата, на костта и хрущяла на палеца. 

 

На болните се препоръчва да пият много течности, най-вече алкална минерална вода. Тя предпазва от потенциалната поява на бъбречна недостатъчност.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Слънцето може да бъде опасно за някои ревматологични болести

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter