ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Какво представлява множествената склероза? (видео)

Puls.bg   |   23 май 2014   |   Коментари 0
   
   
Какво представлява множествената склероза? (видео)

Източник: Istockphoto

Множествената склероза е хронично заболяване на мозъка и гръбначния мозък. Характеризира се с плаки на демиелинизация, пръснати в бялото вещество на главния и гръбначния мозък. В местата на демиелинизация се развива глиоза при относително запазване на аксоните. Аксоните имат изолационна обвивка, наречена миелин. Тя представлява бяла мастна субстанция, обвита около нервните влакна. Миелинът е изолатор, който позволява информацията, електрическите сигнали или импулси, да се провеждат с по-голяма скорост по хода на нервното влакно. 
 
При множествената склероза в рамките на погрешна реакция на имунната система, тъкан, принадлежаща на организма, се разпознава като чужда и се атакува като такава. В резултат на тези "автоагресивни" процеси, при множествената склероза се говори за автоимунно заболяване. Развива се реакция на възпаление, която води до увреждане на миелина. 
 
Възпалението води до бавното, но окончателно изчезване на миелина. Поради тази причина, нервите са покрити със съединителна тъкан. Това блокира функционирането им, което води до намаляване на функциите на тялото и инвалидизиране. Причината за това хронично възпаление все още не е ясна. 
 
Симптомите на множествена склероза са: проблеми с очите; изтръпване; чувство на скованост в ръцете и краката; болка или чувство на парене в ръцете и краката; инконтиненция; болка и скованост в мускулите. 
 
Някои симптоми се появяват в кратки епизоди от по няколко секунди до няколко дни. Такива оплаквания са: болка в областта на лицето; мускулни спазми; неконтролируем смях или плач; двойно зрение; проблеми с говора; изтръпване
 
Обикновено заболяването се появява в две фази. При първата фаза може да се изпитат различни симптоми, в повечето случаи последвани от възстановяване. В тази фаза може да се появят симптоми като инконтиненция, слабост и скованост в мускулите, но те обикновено се появяват в по-късен етап. 
 
 
При втора фаза се наблюдават същите симптоми, но пристъпите са по-силни и тялото вече не се възстановява. Могат да се появят и симптоми на парализа, които да доведат до проблеми с пикочни мехур и дебелото черво. Възможно е също така да се появят и проблеми, свързани със сексуалния живот, заради умора или защото части на тялото са загубили своята чувствителност или са станали прекалено чувствителни. 
 
Повишава се също така и рискът от инфекции като пневмония
 
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Йога и медитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter