ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

4 вреди от работата пред компютър

Puls.bg   |   02 май 2014   |   Коментари 0
   
   
4 вреди от работата пред компютър

Източник: Thinkstock

Дългият работен ден пред компютъра може да доведе до сериозно влошаване на здравословното състояние, предупреждават специалисти. Освен всички странични ефекти на заседналия начин на живот, това е предпоставка за проблеми с най-различни органи и части на тялото, най-вече очите, гърба, ръцете и китките. Ето 4 от най-засегнатите зони.

 

 

1. В края на деня често усещаме изтръпване в крайниците. Това може да е знак за развитието на т.нар. Синдром на карпалния тунел – болезнено прогресивно състояние, причинено от притискането на ключов нерв в китката. Характерни са неприятните усещания нощем по вътрешната повърхност на ръката, на средния или на всички пръсти. Понякога се получават смущения на съня и дневна уморяемост.

Неприятните усещания и болки могат да преминат от пръстите и ръката към предмишницата, да обхванат мишницата, рамото и гърба. Често се появяват отоци и двигателни смущения.


Лечението на карпално-тунелния синдром трябва да започне колкото е възможно по-рано и задължително под лекарско наблюдение. Първичната терапия обикновено включва почивка на засегнатата ръка, респективно китка. Специалистите препоръчват да си вземем компютърна мишка, която удобно се побира в дланта на ръката ни. Мишка, която е твърде голяма или твърде малка, може да доведе до умора на мускулите по-бързо.

В офиса можем да си правим и някои простички упражнения, чрез които ръката ни да отпочива. Можем да стискаме гумена топка – това ще облекчи стреса и ще подобри кръвообращението.

 

2. Една от най-големите вреди за здравето ни е продължителното застояване. Много хора пренебрегват важността от почивките и раздвижването, които трябва да си подаряваме. Обездвижването е предпоставка за развитието на множество здравословни проблеми, като затлъстяване, високо кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания и рак. Проучванията показват, че възрастен човек, който прекарва по 13 часа в денонощието в седнала позиция, е с 50% по-застрашен от инвалидизациране от този, който седи под 12 часа дневно.

 

Препоръчително е да се разтягаме често, защото това дава възможност на мускулите да не стоят неподвижни за дълго време. Добре е и да ставаме от стола поне веднъж на час и винаги да избираме стълбището пред асансьора. Хубаво е и да говорим по телефона прави. По този начин ще избегнем главоболието вечер, причинено от застояването през деня.


3. Хронично главоболие, замъглен поглед и бърза умора на очите - това са симптомите на т.нар. синдром на компютърното зрение. Терминът се използва за всички негативни ефекти, които се пораждат от седене пред компютъра за продължителен период от време. Освен гореспоменатите, вредни резултати от несъобразения престой пред монитора и пропускането на почивките могат да бъдат болки във врата, зачервени очи, напрежение, раздразнение и сухота в очите, трудно фокусиране и дори напълняване, поради липсата на активност. Ако не се лекува, този синдром може да прогресира в далекогледство или астигматизъм.

 

За да избегнете тези неприятни неразположения на организма, е хубаво по възможност да преместите компютъра си по-далеч от прозореца, да нагласите височината на монитора за постигането на максимален комфорт, да стоите изправени и не твърде близо до монитора и да мигате често.

 

4. Всеки трети се оплаква от болки в гърба. Болката се усеща между плешките – в началото се явява от време на време след продължителна работа на бюро, по-късно става постоянна и не преминава дори след като сме почивали и спали. Виновна е позата, която държи тялото в неестествена позиция – леко приведено, с увиснало дясно рамо и дясна ръка, изнесена напред, заради работата с мишката. В тази позиция се пренатоварват определени сегменти на гръбнака и някои малки ставички, които свързват прешлените с ребрата. Те поемат повече тежест в сравнение с другите, за да поддържат продължително време една определена поза. Успоредно с това неподвижното седене часове наред намалява и кръвообращението. Затова тези структури стареят по-бързо.

 

От седенето на бюро пред компютъра страда целият опорно-двигателен апарат. Натоварват се ставите и мускулите, които са свързани с тях. Има и болка, и схващане – мускулен спазъм. От принудителната поза най-много страдат най-подвижните структури – ниските шийни прешлени и ниските лумбални нива, където често се получават дискови хернии. Правилото е - на 40 минути, работа пред компютъра, са нужни 10-15 минути почивка. Всички знаем, че е почти невъзможно тази почивка да се осъществи, особенно в работна обстановка.

 

И още - столовете в офиса рядко се избират според индивидуалните особености, което рязко покачва риска от проблеми с костите и трайни нарушения в осанката. Затова е много важно да напасваме тялото си не само по най-комфортния за нас начин, но и така, че да запазим гръбнака и ставите си във форма. Правилната стойка на бюро пред компютър означава да сме добре облегнати назад и с отпуснат гръб. Другият вариант е да сме с добре изправен и стегнат гръб, но без да се навеждаме напред. Същевременно е необходимо да държим краката си паралелно на пода, а ходилата ни да са отпуснати и долепени до него. Главата трябва да е изправена, без да натоварваме мускулите на врата си, като горната част на екрана трябва да е на нивото на очите ни.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter