ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Цистит – когато уринирането е болезнено (видео)

Puls.bg   |   29 април 2014   |   Коментари 0
   
   
Цистит – когато уринирането е болезнено (видео)

Източник: Thinkstock

Инфекцията на долния уринарен тракт представлява инфекция на уретрата, на пикочния мехур или на двете. Утретрата е тръба, която „извежда“ урината от пикочния мехур извън тялото. Пикочният мехур и утретрата са част от уринарния тракт. Поради тази причина инфекцията на пикочния мехур се нарича инфекция на долния уринарен тракт. 
 
При наличие на такава инфекция, често се изпитва усещане за парене по време на уриниране, както и притискане или болка в долната част на корема. Много често могат да се появят чести или фалшиви позиви за уриниране, когато количеството отделена урина е много малко. Възможно е урината да има неприятна миризма, понякога дори може да има и кръв в нея. 
 
Най-честата причина за инфекция на пикочния мехур е инфекция с бактерия, която навиза в мехура през уретрата. Има различни фактори, които увеличават риска от инфекция на пикочния мехур. Сред тях са: недостатъчна консумация на течности, сексуален контакт, лоша хигиена, камъни в бъбреците или пикочния мехур, бременност, менопауза, диабет, наличие на катетър, генетични дефекти на уринарния тракт или бъбреците, химикали. 
 
 
Жените по-често страдат от инфекция на пикочния мехур, в сравнение с мъжете, тъй като при тях уретрата е по-къса. По този начин попадането на бактерия от външната среда в пикочния мехур е по-лесно. 
 
Въпреки, че е широко разпространено твърдението, че студът или течението могат да предизвикат инфекция на пикочния мехур, това не е вярно. 
 
Като начин на превенция се препоръчва да се консумира по два литра вода на ден, както и често уриниране, за да се „отмият“ бактериите. Трябва да се уринира възможно най-скоро, след като се усети необходимост, урината не трябва да се задържа.
 
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Алтернативна медицина
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter