ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Сенната хрема - пик в началото на пролетта

Puls.bg   |   22 март 2014   |   Коментари 0
   
   
Сенната хрема - пик в началото на пролетта

Източник: iStockphoto

Алергичните реакции през пика на пролетния сезон са често проявени състояния, особено при хората чувствителни на всякакви полени и прахови частици от цъфтящите растителности в околната среда. Входна врата за този тип инфекции е носът и устната кухина, през които зони човек диша. По този начин проникват разнообразни алергени, които провокират реакция на свръхчувствителност от първи тип в организма. 

 

При първичното попадане на алергените от праховите частици и полените в околната среда предизвикват отделяне на антитела, които водят до първоначално сензибилизиране на организма. При повторно попадане на същия този тип алергени, което през пролетния период е често срещано явление, паметовите клетки на имунната система се активират и предизвикват поява на алергична реакция в организма. Впоследствие започва развитие на безусловен рефлекс, който има централно засегната обосновка. В този порядък засягането е на ниво централна нервна система. По този начин само при вида на цвете, цъфтящо дърво или храст, мозъкът реагира и предизвиква поява на алергична реакция. При тестувани алергични хора, при показване на снимка с цвете, в организма моментално се задвижва алергична реакция, която е провокирана от мозъка. 

 

Алергените могат да бъдат от всякакъв вид. Най-честите са растителните, животинските, химическите и светлинни алергени. В този ред на мисли много хора имат алергии към растителности, а други към козината на домашни животни - котки, кучета или пера от птици. Химическите алергени провокират по същия механизъм реакция на свръхчувствителност от първи тип. Те сензибилизират организма и при повторно попадане, дори след няколко месеца, имунната защита на организма реагира и предизвиква проявите на алергична реакция. Такъв тип алергени се задържат в дезодоранти, ароматизатори за кола или домашно посещение, както и в парфюмите.

 

Напоследък специалистите по алергология споделят за смесен тип алергии. Тоест това са хора, които имат алергии към растителност, но реагират срещу химически компоненти. Логичната връзка идва от факта, че в днешни дни много голям процент от ароматите на парфюмерийната индустрия се създават от комбинации между химически летливи субстанции в подкрепа от остър аромат на екзотично растение.

 

Пълната проява на алергичната реакция може да бъде обусловена от остри или хронични заболявания на горните дихателни пътища. Такива са възпалителните заболявания на носната и устната кухина, тежките простудни заболявания, при които има срив на имунната защита и наследствените патологични болести, засягащи човешкия имунитет. 

 

1. Каква е клиничната картина на заболяването?

Симптомите на типичната сенна хрема са еднакви при всички хора. Те включват на първо място затруднение в носовото дишане, чувство за чуждо тяло в носовия канал, което предизвиква постоянно кихане и кашляне, като защитни прояви на организма, и повишено отделяне на воднисти секрети от носа. В алергичните реакции обусловени от остри и хронични възпалителни заболявания на горните дихателни пътища много често се срещат симптоми на влажна кашлица с обилно отделяне на серозни или серо-фибринозни секрети.

 

2. Колко вида сенна хрема са познати?

Сенната хрема, спрямо причината й за поява, може да се раздели на два основни вида. Те са сенната хрема със сезонен характер и спорадичната й форма, която може да се появи по всяко време на годината. 

 

Сезонната алергична хрема се появява след външно дразнене от финия прашец на цъфтящите растения, както и смяната на козината на животните, което е характерна проява за техния организъм като подготовка за лятото и съответно за зимата. Заболяването със сезонна генеза преминава под формата на отделни пристъпи и ескалиране в симптоматиката на заболяването. Проявява се със сърбеж в носа, затруднение в носовото дишане, главоболие, умора, обща отпадналост, кихане, кашлица, отделяне на бистри секрети от носа и данни за влажна кашлица с отделяне на обилно количество воднисти храчки, когато заболяването не е подкрепено от активно възпаление по трахея, бронхи или горните дихателни пътища.

 

Несезонната алергична хрема обикновено е спорадично обусловена, тоест тя се появява внезапно, но може да задържи клиничната симптоматика през цялата година. Причинява се най-често от животински, химически и физически агенти. Такива са козината на животните, яйчни алергии, алергия към млечни продукти, какао, домашен прах, медикаменти или микроорганизми. 

 

3. Какво лечение е успешно?

 

При овладяването на хроничния дискомфорт, който причиняват сезонните и несезонните алергични хреми, най-добро действие и бърз ефект имат медикаментите от групата на антихистамините. Те действат посредством директно блокиране на алергичен рецептор в организма, което стопира възможностите за проява на алергичен отговор. При по-тежките случаи може да се прилага за продължителен период от време комбинация от антихистамини и кортикостероиди, които на широкия фармацевтичен пазар се представят с много видове и подвидове на генералните съставки. 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
С АГ класацията ни „Специалистите, на които имам доверие“ ще отличим най-добрите в бранша

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
9 мита за здравето
9 мита за здравето
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising