ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Атеросклероза – какво представлява заболяването? (видео)

Puls.bg   |   06 февруари 2014   |   Коментари 1
   
   
Атеросклероза – какво представлява заболяването? (видео)

Източник: iStockphoto

Атеросклерозата е заболяване, което може да започне своето развитие още в детството. То е процес от натрупванията на мастна плака, която се наслагва в стените на артериите. Мастните плаки намаляват или напълно блокират кръвния поток. Заболяването предразполага инфаркт или инсулт
 
Въпреки че конкретната причина за развитието на заболяването все още не е ясна, много учени смятат, че то започва с увреждане на вътрешните стени на артериите. С течение на времето, субстанции, намиращи се в кръвта, като холестерол, мазнини и клетъчен отпадъчен продукт се натрупват в увредените участъци на артериалните стени
 
Химическите реакции, които се получават в тези натрупвания, окисляват молекулите на холестерола. Това провокира възпалителен отговор, при който клетките от увредената страна освобождават химикал, който сигнализира за помощ. В отговор моноцитите пътуват от кръвния поток и достигат до увредената страна. 
 
Химическото стимулиране преобразува моноцитите в макрофаги, които разграждат молекулите на холестерола. Този процес води до образуването на плака. С нейното увеличаване артериалните стени се стесняват и втвърдяват. 
 
В същото време молекулни клетки в атериалната стена започват да се размножават. След това повечето от тях започват да се „придвижват“ към повърхността на плаката. 
 
С течение на времето част от плаката попада в кръвообращението и може да го блокира. Резултатът е значителни нарушения в кръвоснабдяването на мозъка и сърцето и сърдечен или мозъчен удар.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Димитър Димитров     2014-02-10 10:38:15
Причините за атероскелрозата са в основни линии ясни. Действително е ясно че възпалителните процеси в целия организъм провокират увреждане на ендотелния слой обвиващ кръвоносните съдове. Повишения холестерол и то оксидирания от свободните радикали е следствие, а не причина за натрупването на плаки. Освен това липсата на достатъчно витамин К2 води до натрупване на калциева \\\\\\\"шапка\\\\\\\" върху плаката, която като разкъса създава предпоставка за инфаркт или инсулт.
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Дентално здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter