ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Грипът ви е хванал - стойте си у дома, ако мислите за шефа си

Puls.bg   |   23 януари 2014   |   Коментари 0
   
   
Грипът ви е хванал - стойте си у дома, ако мислите за шефа си

Източник: iStockphoto

Изследователите от университета в Питсбърг твърдят, че ако си останете вкъщи за 2 дни, когато почувствате симптоми на грипно заболяване, намалявате риска от заразяване сред колегите си с 40%.

Много хора приемат, че лекото заболяване не е причина за болничен и отсъствие от работното място. Те приемат, че е героично и отговорно да продължат да извършват служебните си задължения заринати в носни кърпички, кихащи и кашлящи, вместо да останат вкъщи докато организма им се бори с микроскопичните нашественици. Това, обаче, оказва се, е противоположно на истината и логиката.

Учените от университета са установили, че не само за болните, но и за работодателя е по-изгодно през първите дни от настинката или грипа служителят да остане вкъщи.

Симулацията на грипна епидемия е показала, че дори един ден намалява разпространението на вируса с 25%, а ако останете извън работо място за два дни, популацията на вируса на работното място се ограничава с до 40%. Това, естествено, намалява и риска от заболяване сред колегите и като цяло ограничава разпространението на вируса.Най-висока ефективност се постига при отворен тип офиси на големи компании с над 500 служители на работното място.

Д-р Кумар от екипа добавя, че тези открития са чудесен повод да се помисли върху отношението на работодателите към отсъствията по болест и да стимулира  изграждането на толерантна политика към тях. Допълнителни изследвания за икономическите резултати ще дадат още повече яснота за ползата от превенцията на вирусните заболявания, добавя изследователят.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter