ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Инсулт - основни симптоми

Puls.bg   |   27 октомври 2013   |   Коментари 15
   
   
Инсулт - основни симптоми

Източник: iStockphoto

Инсултът е състояние, при което внезапно загиват мозъчни клетки заради недостиг на кислород, вследствие на запушване на кръвотока или кръвоизлив. Различават се два основни вида инсулт – исхемичен и хеморагичен.

Исхемичният инсулт се получава вследствие на ограничаване или прекъсване на кръвотока, при което се спира притокът на кислород и глюкоза към главния мозък. Ограничаването или прекъсването на кръвотока се случва заради запушване на кръвоносен съд от ембол или тромб, който се е формирал в тялото, откъснал се е и се е движел с кръвта. Тромбите се образуват най-вече в артериите, засегнати от атеросклероза, заради натрупване на мастни плаки. Емболите са тромботични или холестеролови натрупвания, които се образуват в  Те се формират в аортната дъга или 4 основни артерии, които снабдяват мозъка с кръв. Макар и рядко възможно е емболите да се образуват вследствие на хирургия, мазнини, влакнест хрущял или туморни формации.
В три четвърти от случаите инсултите са исхемични.

Хеморагичният мозъчен инсулт се развива при руптура на кръвоносен съд и кръвоизлив между мозъка и черепа или в ликворното простраство, в което циркулира гръбначно-мозъчната течност.
Хеморагичният инсулт се дължи на неконтролирано високо артериално налягане, травма на главата или аневризма. Високото кръвно налягане е най-честата причина за кръвоизлив в ликворното пространство, тъй като при него се получава разкъсване на малките артерии в мозъка. Това лишава мозъчни клетки от кръв и създава опасно налягане в мозъка.
Аневризмата е най-честата причина за субарахноидален кръвоизлив, тоест за изтичане на кръв от мозъчните съдове между меката и твърдата мозъчна обвивка. Аневризма представлява патологично издуване (разширение) на част от кръвоносния съд, вследствие отслабена съдове стена. При разкъсването й кръвта нахлува в пространството между мозъка и черепа, при което се получава спазъм на мозъчните кръвоносните съдове. Счита се, че аневризмите също могат да се получат и се влошават от високо кръвно налягане.

В редки случаи хеморагичният инсулт може да се дължи на артериовенозна малформация (1:100 000).

 

 

И при двата вида инсулт се получава прекъсване на кръвоснабдяването на мозъчна тъкан и увеличаване на налягането в мозъка, заради натрупването на кръв преди мястото на запушването.

Изходът от инсулта зависи от мястото на кръвоизлива и размера му. При най-малките поражения се отчита наличие на слабост в ръка или крак, докато големите инсулти водят до парализа на тялото и смърт. В повечето случаи пациентите губят способността да движат едната половина от тялото си, имат речеви затруднения и страдат от инконтиненция.
 

Какви са симптомите на инсулта?

Само броени минути след инсулта загиват множество мозъчни клетки, вследствие на което се проявяват и специфичните оплаквания. Разпознаването на симптомите е изключително важно, тъй като това дава по-голям шанс за оцеляване и възстановяване.

 • Пациентите съобщават за замайване (виене на свят), затруднено вървене и загуба на равновесие и координация.
 • Описва се загуба на чувствителността и способността за контрол на движението, слабост и парализа на едната половина на тялото.

 

 • Замъглено, двойно виждане, виждане на черни петна,
 • Проблеми с речта.
 • Внезапно силно главоболие.
 • При микроинсултите е възможно въобще да не се отчетат симптоми, въпреки че е налично увреждане на мозъчна тъкан.
 • Друг признак за предстоящ инсулт може да бъде преходната исхемична атака – временно нарушено кръвоснабдяване на определена част от мозъка. Симпмотите при преходната исхемична атака са подобни на инсулта, но траят много по-кратко време и не оставят видими трайни увреждания. Описват се слабост, изтръпване и мравучкане в едната половина на тялото, загуба на зрението, обърканост и нарушено равновесие. Тези симптоми могат да се проявят в рамките на две минути или до едно денонощие.
 • При жените по-често се описват нетипични за инсулта симптоми.
   

 

Всеки може да пострада от инсулт. Въпреки че голяма част от рисковите фактори не са по силите ни да бъдат контролирани и избегнати, влиянието на други би могло да се намали. Въпреки това от медицинската практика могат да се изведат факторите, които насочват за риск от инсулт.
 

Кои са рисковите фактори за инсулт:

 • Пострадалите от инсулт са най-вече на възраст над 55 години.
 • По-често от инсулт страдат мъже, отколкото жени.
 • По-висок е рискът при наличие на инсулт в семейството.
 • Високо артериално налягане, висок холестерол, високо ниво на хомоцистеин – всички те по отделно повишават риска от инсулт. При хората с високо кръвно налягане рискът от инсулт скача от 4 до 12 пъти.
 • Хормоналните контрацептивни средства и хормонозаместителната терапия с полови хормони също поставя в риск повече.
 • Тютюнопушенето повишава риска от 2 до 6 пъти. Злоупотребата с алкохол води до получаване на инсулт в по-ранна възраст. Рисков фактор е и употребата на кокаин.
 • По-висок е рискът при затлъстяване, диабет, сърдечносъдови заболявания, като той може да бъде значително намален при техния добър контрол.
 • Преходната исхемична атака сигнализира за голяма опасност от инсулт.
 • Фактор за инсулт може да бъде и раздяла или развод при мъжете.
 • Депресия при жените на средна възраст (по време на менопауза) повишава два пъти риска от инсулт при тях.
 • Отрит е и ген, чието активиране може да доведе до инсулт и животозастрашаващи сърдечносъдови заболявания.
 • Рискът от инсулт нараства през бременността при страдащи от мигрена жени.Днес инсултите се смятат за третата причина за смъртност на населението, като в нашата страна случаите на инсулт са с 30% повече от тези на инфаркт. Статистическите данни показват не само, че сме страна с водещи показатели по сърдечносъдови заболявания, но и страна, в която смъртността от мозъчен инсулт е два пъти по-висока от средната в напредналите европейски държави. Над 6 милиона души в света гинат от инсулт.


В медицинската общност се приема, че честотата на инсулт може да бъде значително намалена при предприемане на адекватни промени в начина на хранене и стил на живот сред населението. В мерките влизат всички повтаряни препоръки за предпазване от високо артериално налягане, висок холестерол и кръвна глюкоза като балансирано хранене и поддържане на умерена физическа активност, без залитане по опасни за здравето навици и стремеж към емоционален комфорт.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (15)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

светла     2018-05-04 22:48:00
Мама направи мозъчен инсулт преди 2 години ,без тежки последици.Сега бързо се изморява,често им се спи,сприхава е.Това нормално ли е ? Иска да работи на село земеделие,опасно ли е? Страхувам се не се повтори инсулта
maistorceto@abv. bg     2016-09-24 19:11:47
Здравейте,казвам се милен и съм на 40 г. Получих силно главоболие и болка в дясното око по късно втрисане изпотяване и гадене. Тези симптоми какво означават.Благодаря ви.
Доли     2016-09-19 16:40:40
Това признак ли е за нещо оня ден ми се зави свят и ми стана бяло пред очите после ми изтръпна ръката и езика обърках си мислите и заекнах писле ми премина
iurka kaleva     2016-09-05 19:43:15
Polu4ix i vnezapno insult vazmojnolie da poluha poduvane i trahkane v dqsnata raka??
Станчо Опров     2016-08-30 01:18:41
Може ли хидроцефалия с поставенаклапа преди 3 год.да допринесе за бърза смърт с признаци: болка в сърдечната област, многократно мъчително повръщане със ставане, ясно съзнание и самоконтрол, поредно ставане от легло и мигновено отпадане със смърт за секунди, квалифицирана постфактум от лекар бърза помощ катo "exitus letalis" преди пристигане на екипа. Лекарят отказа да предположи възможна причина и предложи аутопсия, за да не "гадае". Въпросът ми е за вероятна възможност, а не за точна диагноза
15 намерени, страница 1 от общо 3  1   2   3   Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Йога и медитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter