ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Максиларен синуит - чест при застудяване на времето

Puls.bg   |   25 октомври 2013   |   Коментари 0
Максиларен синуит - чест при застудяване на времето

Източник: iStockphoto

1. Какво представлява максиларният синуит?

Максиларният синуит е остро или хронично бактериално възпаление на синусната лигавица. Възможни са и възпаления със зъбен произход по съседство.

 

2. Причинители

Най-честите причинители са пневмококи, хемофилус инфлуенце вирус, стрептококи и стафилококи, вируси, гъби (най-често от род Aspergillus). Предразполагащи фактори са аденоидни вегетации при малки деца и хипертрофия на носните конхи.

 

3. Какви симптоми има заболяването?

Усеща се субективно тъпа и персистираща болка в бузите и горната челюст придружени със или без зъбобол, усилваща се при бързо изправяне на главата, променен резонанс на гласа и оток на долния клепач. Понякога може да е придружено с гноевиден секрет от носа, лош дъхfoetor ex ore, завишена температура, но в по-ниски градуси, главоболие и физическа умора.


Често този вид заболявания прогресират до хроничен фарингит, ларингит и бронхит. Понякога може да се образува флегмон на орбитата, мукоцеле и менингит с риногенеза.

 

4. Диагностика

Лекарят прилага метод, наречен палпация, с помощта на който почуква по стената на максиларния синус – fossa canina, почуква върху кучешките зъби, провокира поява на болков синдром при рязко изправяне на главата, вследствие промяна в налягането в максиларния синус. Снема се щателен УНГ статус, прилагат се ендоскопски образни методи на изследване на носната кухина и околоносните синуси.

 

Рентгеновата диагностика е силно застъпена и с важна диагностична тежест, тъй като показва засенчване на максиларния синус, както и суспекция за калциеви отлагания при аспергилозен синуит. Понякога се пристъпва към скенер в две равнивни – коронарна и аксиална, обикновено предоперативно, за да се забележи прогресия и разпространение на заболяването.
Диференциално-диагностично заболяването има обща клинична манифестация с одонтогенна инфекция, гранулом по зъбите, абсцес или фистула след изваден зъб, тригеминална невралгия и тумор на околоносните кухини.

 

5. Какво лечение се назначава?

В лечебния план се подхожда през две терапевтични форми – консервативна и оперативна.

 

Консервативната терапия включва антибиотици след доказване на бактериален причинител. При остър синуит се прилагат капки за нос, муколитици, антипиретици. Подобна терапия се назначава и на хроничните възпалителни форми на синуит.


През ерата на антибиотичното лечение препарат на избор е азитромицин, който има силно изразен бактерициден ефект и довежда състоянието до прекратяване на гноеобразуването мигновено.

 

При алергични синуити в терапията се включва кортикостероиди и антимикотици.

 

Към оперативна намеса се пристъпва само при усложнение в състоянието. В това число се включва новообразувани полипи на носната кухина, орбитални или вътречерепни усложнения, мукоцеле или подозрения за развитие на неоплазма. Максиларният синус се дренира и насъбралата се гнойна колекция се извежда извън тялото с помощта на аспиратор. След което се прави антисептичен лаваж, който цели доизчистване на полето от гноеродни бактерии. В края на процедурата може да бъде поставен дрен, който да помогне при очистването на максиларния синус в постоперативния период.
 


Още по темата:


реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Сърдечната дейност се влияе от темперамента

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Артроза – засяга ставите ни с възрастта
Артроза – засяга ставите ни с възрастта
Състояния, които засягат бъбреците
Състояния, които засягат бъбреците
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Как да си помогнем при хронична болка?
Как да си помогнем при хронична болка?
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising