ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Честа и дразнеща кашлица - симптоми за остър бронхит

Puls.bg   |   14 октомври 2013   |   Коментари 0
   
   
Честа и дразнеща кашлица - симптоми за остър бронхит

Източник: iStockphoto

1. Какво е остър бронхит?

Болестта представлява остро възпаление на лигавицата на долни дихателни пътища – бронхи.

 

2. Етиология на бронхит

Най-чест причинител за развитие на бронхит е вирусна инфекция. Това са същите вируси, които причиняват и острите простудни заболявания, по-тежките настинки и други. Разликата е, че при бронхит вирусните частици се разпространяват надолу към долните дихателни пътища и се инкорпорират в белодробната лигавица. В последствие възпалената бронхиална лигавица става по-чувствителна към бактериална атака, което е най-честото усложнение на вирусен бронхит.


Хората, които имат хронични болести по лигавицата на бронхите, например хроничен бронхит, са по-предразположени към изостряне на състоянието, тъй като защитната система на бронхиалната стена е отслабена. Тютюнопушенето е най-честият причинител на хроничен бронхит.


Друга причина за поява на бронхит е излагане на газове и запрашени пространства, които възпаляват лигавицата на бронхите при инхалиране.

 

3. Как острият бронхит уврежда бронхите?

Вирусната или бактериална инфекция на бронхите причиняват дразнене и зачервяване по дихателните пътища, което се съпровожда с кашлица. Състоянието се съпровожда със засилено отделяне на мукус от лигавицата, който се проявява с данни за обилно отделяне на храчки.
Възпалението може да причини повишаване в телесната температура, умора, както и чувство за общо неразположение и отпадналост, поради грипоподобните симптоми.

 


Острият бронхит се влошава от:
-    тютюнопушене,
-    студен въздух и затворени помещения,
-    замърсяване на въздуха.


4. Как се лекува остър бронхит?

Трябва да се приемат много течности и при нужда - експекторанти. Те са откашлечни медикаменти, които предизвикват отделяне на мукусния секрет по лигавицата.


За лечение на повишената телесна температура се взима парацетамол или аспирин. Аспирин не се препоръчва за лица под 16-годишна възраст, освен ако не е със строги показания.


Потърсете лекарска помощ, ако дишането ви се влошава или цветът на кожата ви се промени към по-блед.


Също така се препоръчва лекарска консултация, ако симптомите продължават повече от 10 дни или се влошават внезапно в първите дни на заболяването. За астматици състоянието на остър бронхит е особено опасно, защото може да причини зачестяване на астматичните пристъпи.


В по-напреднал стадий на заболяването се изписват антибиотици, които да предпазят лигавицата от проникване на болестотворни микроорганизми. Най-често се прилагат пеницилини, цефалоспорини от II-ра и III-та генерация и кларитромицин. За овладяване на кашлицата и отделяне на мукус в терапията се включват експекторанти ацетилцистеин и бромхексин, както и бета-2 агонисти за овладяване на кашлицата и предпазване от астматични пристъпи.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от По-красиви днес
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter