ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

При очна алергия – как да си помогнем?

Puls.bg   |   20 септември 2013   |   Коментари 0
   
   
При очна алергия – как да си помогнем?

Източник: iStockphoto

Зачервените и подпухнали очи често се дължат на алергия. Симптомите на алергичен конюнктивит могат да включват още сълзене, замъглено зрение, чувствителност към светлина, сърбеж. 
 
Възможно е очната алергия да се прояви с назална алергия или със състояния, засягащи кожата, като екзема. Единственият начин да разберем, че страдаме от очна алергия, е като се консултираме с лекар. 
 
Обикновено те се появяват, когато очите са изложени на алерген, който предизвиква дразнене. Неговият източник могат да бъдат полени или домашният любимец вкъщи например. Когато окото бива раздразнено, освен зачервяване, се появява и сърбеж. 
 
В този случай не трябва да се изкушаваме да търкаме окото, тъй като това ще стимулира клетките да отделят по-голямо количество от веществото, което поначало предизвиква сърбежа. 
 
По-подходяща превантивна мярка би било да избягваме нанасянето на грим, да свалим контактните лещи, ако носим такива, или да поставим студен компрес върху очите. Важно е също така да мием ръцете си по-често.
 
 
Кои са причинителите?
 
Ако изпитваме дразнене в очите, когато сме сред природата, това неразположение най-вероятно се дължи на сезонен алергичен конюнктивит. Най-силно дразнене предизвикват полени, треви, дървесни видове. В този случай е препоръчително да носим слънчеви очила, когато излизаме навън, за да предпазим очите си.
 
Очната алергия може да бъде предизвикана и от домашен прах, плесени или домашните любимци. За разлика от сезонния алергичен конюнктивит, тези домашни дразнители могат да отключат симптомите на алергията целогодишно. 
 
В тези случаи можем да си помогнем като не допускаме домашния любимец в спалнята, а след всеки контакт с него да измиваме ръцете си. Освен това, домашният прах редовно трябва да се почиства, както и банята и кухнята, които са любимо убежище за влагата и плесените.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Осъзнато раждане и кризите в детската възраст - във фокуса на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising