ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Алергия от козметични препарати - кога?

Puls.bg   |   20 юни 2013   |   Коментари 3
   
   
Алергия от козметични препарати - кога?

Източник: iStockphoto

Ежедневно всеки прибягва до използването на крем, душ-гел, шампоан и дезедорант... Повечето от тези продукти съдържат както консервиращи, таки и ароматизиращи и оцветяващи вещества. Козметичната алергия представлява алергична реакция, която е предизвикана от определена съставка на козметичния продукт. Симптомите варират от главоболие до обрив по кожата. Тъй като оплакванията, съпровождащи козметичната алергия, възникват обикновено часове след контакта, алергичната реакция се определя като късен тип реакция на свръхчувствителност.
 

1. Какво е козметична алергия?

Този вид алергия възниква, когато имунната система на засегнатия човек реагира на определена химична субстанция в козметичен продукт, който е използвал. В случая става въпрос за контактна алергия, което означава, че алергичната реакция се проявява само, когато е имало директен контакт между определената субстанция и кожата. Козметичната алергия много наподобява слънчево изгаряне или дерматит.
 

2. Каква е причината за козметична алергия?

Най-често се касае за ароматизиращи или консервиращи вещества както и УВ-филтри, които отключват реакция на свръхчувствителност. Доказано е, че един от най-силните алергени сред ароматизиращите съставки в козметичните продукти, това е дъбовият мъх, който се отбелязва в листовките като Evernia pruastri extract. Други съставки, които могат да провокира здравословни проблеми, се явяват дървесният мъх - Evernia furfuracea extract, Isoeugnol и Cinnamal. Много от водещите специалисти в областта на дерматологията смятат, че мъховете трябва да бъдат забранени за използване от производителите на козметика. Останалите вещества, които могат да причинят контактна алергия са:

 

  • никелов сулфат;
  • кобалтов хлорид;
  • калиев хромат;
  • терпентин;
  • n- Phenyldiamin.


На коя точно химическа съставка реагира даден човек, може да се определи само чрез специализиран тест за установяване на алергия.


Оказва се, че опасността от развитие на козметична алергия е сравнително малка - едва 0,1%. Проблемът идва от там, че на фона на масовото използване на козметични продукти, реално броят на хората с козметична алергия не е за подценяване.
 

3. Какви са симптомите на козметичната алергия?

На първо място симптомите са свързани с кожни изменения. Алергичната реакция се проявява по лицето, ръцете или места по кожната повърхност, които са имали контакт с алергена. Появява се оток и зачервяване. Често реакцията настъпва след няколко часа или дори до 3 дни след използването на дадения козметичен продукт. Това е и причината специалистите да изпитват затруднения в точното установяване на алергена. Главоболие и сърбеж са други симптоми, които могат да настъпят вследствие реакция на свръхчувствителност. Ако засегнатият човек има вече диагностицирана друга алергия, вероятността да се развие по-тежка алергична реакция в случая е повишена. След прекратяване използването на козметичния продукт обривът изчезва след кратко време.
 

4. Какво е лечнието на козметичната алергия?

Единственият начин за установяване на точния причинител на алергия е тест, който се извършва от специалист алерголог. Когато разберем коя субстанция или субстанции предизвикват алергична реакция е от съществено значение да избягваме всички продукти, които включват в състава си даденото вещество. Локално приложение на кортикостероиди, както и приемът на антихистаминови препарати облекчават състоянието. Те обаче трябва да се използват само след преглед от специалист. Не предприемайте самолечение!


Важно: Ако се докаже алергия към дадена субстанция, трябва да четем винаги съдържанието на продуктите, които купуваме!
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (3)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Симона Георгиева     2015-12-27 17:44:13
Здравейте имам същия проблем.Използвах душ гел и сега вече ден съм надута и зачервена.Лицето е най - засегнатата област.Студената вода го облекчава.
Г.Петров     2013-06-24 19:24:13
Здравейте,

Масовото ползване на тези \"препарати\" или \"продукти\" които в последствие водят до странични нежелани ефекти ( обриви, алергии, петна и т.н) се основава най-вече на липса на информация и ниска култура за това кое реално е полезно, кое е качествено, има ли нужните сертификати и т.н

В частност към това мога да прибавя и \"пресилените\" реклами на така наречените \" Номер 1 продукти\" :)

Призовавам хората да се интересуват и получат адекватна информация за това което наистина ползват и слагат върху кожата си, тъй като кожата е третирана постоянно с такива неща ( кремове, шампоани, гелове, аромати и т.н)

Който се интересува, мога да му направя препоръка за която лично гарантирам че не води до гореспоменатите \"лоши ефекти\"

Хубав ден на всички
Петрова     2013-06-21 19:14:30
Информацията е половинчата, пропуснати са най-опасните алергени - пропилов алкохол, който освен алерген е и канцерогенен, мравчената киселина, аскорбиновата киселина (това е витамин С и той може да причини страхотни проблеми), да не говорим за етеричните масла, които могат да те превърнат в Мечо Пух.
3 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Акценти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter