ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Петата болест (Erythema infectiosum) – започва грипоподобно

Puls.bg   |   19 юни 2013   |   Коментари 0
   
   
Петата болест (Erythema infectiosum) – започва грипоподобно

Източник: Dreamstime

Какво представлява петата болест?

Erythema infectiosum се определя като доброкачествено заболяване, което се среща в детска възраст, най-често в периода между 5 и 15 години. Нарича се „Петата болест“, понеже се причислява към болестите, които са проявяват най-често в периода на детството - морбили, скарлатина, рубеола и рубеола-скарлатина. Познато е още като болестта на Филатов. Това е леко протичащо, но заразно заболяване, което се причинява от специфичен вид вирус - parvavirus B19. Erythema infectiosum наподобява рубеолата, но за разлика от нея протича с по-малко усложнения и със запазване на по-добро общо състояние.
 

Какви са симптомите на „Петата болест“?

Най-често тази инфекция преминава без да се прояви по какъвто и да било начин. Само при една част от пациентите тя се изявява с характерен обрив по кожата. Той е ярко червен, добре отграничен и наподобява следа от плесница и затова се среща определението „синдром на зашлевената буза“.

В дните след първата проява на червените петна е възможно разпространение на обрива и по останалата част от тялото - най-често по горнатите части на ръцете и краката, както и по седалището. Петната се сливат помежду си и наподобяват формата на гирлянд. Обривът е съпроводен от сърбеж, но изчезва след няколко дни до седмици.

Обикновено erythema infectiosum започва с грипоподобни симптоми включващи: главоболие, повишена температура, коремни болки и болки в ставите. Следва кратък период на подобрение в общото състоянието, но след 7 до 10 дни се установява картина на описания по-горе обрив.
 

Каква е вероятността да се заразим и как се отразява на бременните жени?

Това е заболяване, което се проявява най-често в детска възраст, но е възможно да се развие и в по-късен етап от живота. „Петата болест“ се предава по въздушно-капков път като времето между заразяването и изявата на първите симптоми е между 4 и 14 дни (максимум 3 седмици). Бихме могли да се заразим дори без да знаем, че сме имали контакт с болен човек, тъй като инфекцията се предава, когато характерният обрив още не се е появил.

В повечето случаи не се откриват нарушения в състоянието и развитието на плода при бременни жени. Въпреки това има вероятност това да се случи, тъй като Parvovirus B19 има способността да преминава плацентарната бариера и по този начин да достига до плода. Вирусът засяга клетките на костния мозък, от които по-късно се образуват еритроцитите (червените кръвни телца) на детето и в последствие ги разрушава. Това от своя страна може до доведе до състояние на тежка анемия още при вътреутробното развитие на плода.
 

Как се поставя диагнозата и какво друго заболяване може да се изяви по подобен начин?

При изявен обрив диагнозата се поставя клинично, но ако все пак специалистът не е сигурен може да назначи изследване за доказване на вирусспецифични антитела в серума. Erythema infectiosum трябва да бъде разграничавана от дурги инфекциозни болести, проявяващи се с кожен обрив като скарлатина, морбили, варицела и рубеола. Еритем по лицето може да има и при Lupus erythematodes.
 

Какво е лечението на “Петата болест“ и има ли ваксина?

Това заболяване няма специфична терапия и обикновено не се налага приемането на каквито и да било медикаменти. Ако се установи инфекция при бременна жена, се препоръчва ежеседмичен ултразвуков контрол, чрез който се следи състоянието на плода.

Не е изработена ваксина срещу причинителя на Erythema infectiosum. Като профилактика се препоръчва добрата хигиена на ръцете, тъй като парвовирусите са изключително устойчиви и защитата срещу тях е трудна.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Хомеопатия
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter