ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Петата болест (Erythema infectiosum) – започва грипоподобно

Puls.bg   |   19 юни 2013   |   Коментари 0
Петата болест (Erythema infectiosum) – започва грипоподобно

Източник: Dreamstime

Какво представлява петата болест?

Erythema infectiosum се определя като доброкачествено заболяване, което се среща в детска възраст, най-често в периода между 5 и 15 години. Нарича се „Петата болест“, понеже се причислява към болестите, които са проявяват най-често в периода на детството - морбили, скарлатина, рубеола и рубеола-скарлатина. Познато е още като болестта на Филатов. Това е леко протичащо, но заразно заболяване, което се причинява от специфичен вид вирус - parvavirus B19. Erythema infectiosum наподобява рубеолата, но за разлика от нея протича с по-малко усложнения и със запазване на по-добро общо състояние.
 

Какви са симптомите на „Петата болест“?

Най-често тази инфекция преминава без да се прояви по какъвто и да било начин. Само при една част от пациентите тя се изявява с характерен обрив по кожата. Той е ярко червен, добре отграничен и наподобява следа от плесница и затова се среща определението „синдром на зашлевената буза“.

В дните след първата проява на червените петна е възможно разпространение на обрива и по останалата част от тялото - най-често по горнатите части на ръцете и краката, както и по седалището. Петната се сливат помежду си и наподобяват формата на гирлянд. Обривът е съпроводен от сърбеж, но изчезва след няколко дни до седмици.

Обикновено erythema infectiosum започва с грипоподобни симптоми включващи: главоболие, повишена температура, коремни болки и болки в ставите. Следва кратък период на подобрение в общото състоянието, но след 7 до 10 дни се установява картина на описания по-горе обрив.
 

Каква е вероятността да се заразим и как се отразява на бременните жени?

Това е заболяване, което се проявява най-често в детска възраст, но е възможно да се развие и в по-късен етап от живота. „Петата болест“ се предава по въздушно-капков път като времето между заразяването и изявата на първите симптоми е между 4 и 14 дни (максимум 3 седмици). Бихме могли да се заразим дори без да знаем, че сме имали контакт с болен човек, тъй като инфекцията се предава, когато характерният обрив още не се е появил.

В повечето случаи не се откриват нарушения в състоянието и развитието на плода при бременни жени. Въпреки това има вероятност това да се случи, тъй като Parvovirus B19 има способността да преминава плацентарната бариера и по този начин да достига до плода. Вирусът засяга клетките на костния мозък, от които по-късно се образуват еритроцитите (червените кръвни телца) на детето и в последствие ги разрушава. Това от своя страна може до доведе до състояние на тежка анемия още при вътреутробното развитие на плода.
 

Как се поставя диагнозата и какво друго заболяване може да се изяви по подобен начин?

При изявен обрив диагнозата се поставя клинично, но ако все пак специалистът не е сигурен може да назначи изследване за доказване на вирусспецифични антитела в серума. Erythema infectiosum трябва да бъде разграничавана от дурги инфекциозни болести, проявяващи се с кожен обрив като скарлатина, морбили, варицела и рубеола. Еритем по лицето може да има и при Lupus erythematodes.
 

Какво е лечението на “Петата болест“ и има ли ваксина?

Това заболяване няма специфична терапия и обикновено не се налага приемането на каквито и да било медикаменти. Ако се установи инфекция при бременна жена, се препоръчва ежеседмичен ултразвуков контрол, чрез който се следи състоянието на плода.

Не е изработена ваксина срещу причинителя на Erythema infectiosum. Като профилактика се препоръчва добрата хигиена на ръцете, тъй като парвовирусите са изключително устойчиви и защитата срещу тях е трудна.
 


Още по темата:


реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Как да се справим с неприятното потене?

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Артроза – засяга ставите ни с възрастта
Артроза – засяга ставите ни с възрастта
Състояния, които засягат бъбреците
Състояния, които засягат бъбреците
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Как да си помогнем при хронична болка?
Как да си помогнем при хронична болка?
Изгодни оферти
Още от Хранене
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising