ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кои са най-често срещаните алергени?

Puls.bg   |   22 май 2013   |   Коментари 0
   
   
Кои са най-често срещаните алергени?

Източник: Istockphoto

Алергиите са едни от най-често срещаните имунологични смущения и едни от най-често срещаните медицински състояния изобщо. Причината за това е в огромното разнообразие от вещества, които могат да отключат имунен отговор. Макар че съставянето на изчерпателен списък с алергени е практически невъзможно, в огромното мнозинство от случаите е достатъчно да сме запознати само с най-често срещаните алергени. Те, най-общо, могат да бъдат групирани в четири категории – алергени с животински, растителен, лекарствен произход и вещества, съдържащи се в храната.

 

1.  Растителни алергени

 

Те са особено актуални през пролетта и лятото, тъй като най-големият дял от растителните алергени се съдържат в цветния прашец (полен), който се разпространява с вятъра. Всъщност, в растенията по всяка вероятност се съдържат и други вещества, които могат да предизвикват алергии, но тъй като не се съдържат в полена и не влизат в контакт с човешката имунна система, те нямат практическо значение.

 

Тревните алергени произхождат главно от райграса и тимотейката. Дървесни алергени са поленът на брезата, елшата, тополата, конския кестен, липата, леската и още много други. Алергенни плевели са копривата, живовляка, дивият пелин и др.

 

Сенната хрема, т.е. алергията към полени, е значителен рисков фактор за астма, полипи в носната кухина и други състояния и усложнения. Сама по себе си, обаче, тя е силно податлива на контрол с лекарствени средства.

 

2.  Животински алергени

 

Водещо значение от животинските алергени имат акарите – микроскопични членестоноги. Те продуцират голям брой алергенни субстанции, някои от които имат важна роля в отключването и развитието на астмата. Акарите се съдържат в къщната прах, предопределяйки алергенните й свойства. Също така, това определя повсеместното им разпространение. Тези два фактора са движещата сила в търсенето на нови терапевтични подходи в областта на алергологията – редица фармацевтични фирми разработват нови лекарствени средства за преодоляване на алергията към домашна прах.

 

Хлебарките са вторите по брой предизвиквани алергии членестоноги. Обвивките им съдържат алергени, които попадат във външната среда при линеенето им. За разлика от акарите, хлебарките могат да бъдат елиминирани от средата, което прави алергиите към тях по-малко значими.

 

Един от най-често срещаните животински алергени е белтък, секретиран от слюнчените и мастните жлези на котките. Функцията му е все още неизвестна. Установено е, че честото почистване на килими, чаршафи и покривки и честото къпане на котките може да намали количествата на алергенния белтък в домакинството и да облекчи симптомите на алергия, ако някой в семейството се окаже алергичен към домашния любимец.

 

Очаквайте хранителните и лекарствените алергени в продължението на материала.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Здрав ум
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter