ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Астма – 10 рискови фактори за развитието ѝ (2 част)

Puls.bg   |   09 май 2013   |   Коментари 0
   
   
Астма – 10 рискови фактори за развитието ѝ (2 част)

Източник: Dreamstime

Първа част на материала

 

6. Как бременността и раждането предразполагат астмата...


Оказва се, че начинът на родоразрешение има значение за развитието на астма при детето. С една пета по-чести са случаите на астма при децата, родени чрез цезарово сечение, отколкото при появилите се по нормален път. Засега това явление се обяснява с факта, че при преминаването през родилния канал бебето се среща с редица микроорганизми, които играят и някаква роля за развитието на имунитета му и предпазването от астма, докато при секцио новороденото е предпазено от този контакт.


Що се касае за периода на бременността – отново сериозно негативно въздействие има тютюнопушенето. Бебетата на бъдещи майки пушачки са с понижена функция на белите дробове, което и предразполага към развитие на астма в бъдеще.

 

Преждевременното раждане също се явява рисков фактор за заболяването.
 

7. За ролята на стреса...

При хората, подложени на стрес, рискът от астма скача многократно. Донякъде тази причинно-следствена връзка се обяснява с типично опасното за здравето поведение при стрес като прекаляване с тютюнопушеното и др. А и проучванията напоследък показват, че при стрес се променят механизмите на действие на имунната система...
 

8. Нещо за наследствения фактор

Стотина гени понастоящем се асоциират с астма, като 25 от тях са типични за определени етноси.
Гените играят съществена роля за начина на функциониране на имунната система и състояние на организма при възпаление. Все още обаче не са изведени определени гени, за които категорично може да се каже, че са виновни за заболяването. Със сигурност е ясно, че за развитието му въздействие оказват комплекс фактори, както и: при 60% от случаите на астма, тя е наследствено обусловена и рискът от астма е 4-5 пъти по-голям при наличие на родител със заболяването.

 

Влиянието на околната среда е съществен фактор за изявата на генетично заложената предразположеност към астма. Например инфекцията с бактерии, отделящи ендотоксини, при носителството на гена CD14, отключва заболяването.
 

9. Хиперактивност на дихателните пътища като рисков фактор

При среща с алергени и вдишване на студен въздух се отчита възпаление на дихателните пътища при някои, което и става причина за заболяването. Все още обаче не е ясно защо тази свръхчувствителност поражда астма.
 

10. Неочаквано, но факт

Неочаквано, но екземата (атопичният дерматит) също е показател за повишен риск от астма. Около 45% от децата с атопичен дерматит развиват астма. Същите страдат много по-често от астматични пристъпи като възрастни.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Хомеопатия
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter