ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Болест на Хиршпрунг - 5 пъти по-честа при момчетата

Puls.bg   |   11 април 2013   |   Коментари 0
Болест на Хиршпрунг - 5 пъти по-честа при момчетата

Източник: Istockphoto

Болестта на Хиршпрунг, понякога наричана вроден мегаколон, е чревно заболяване, засягащо дебелото черво, при което част от последното не е инервирано. Дължи се на нарушение по време на вътреутробното развитие. Липсата на инервация в един или друг участък от дебелото черво означава, че в този участък е невъзможно извършването на нормалните перисталтични съкращения, които избутват чревното съдържимо от тънките черва до ануса.

 

Водеща е хипотезата, че заболяването се дължи на нарушение на миграцията на нервни клетки в стомашно-чревния тракт. В малка част от случаите, състоянието може да засегне големи области от дебелото черво, цялото дебело черво и дори стомаха и/или хранопровода.

 

Тъй като засегнатият участък е двигателно неактивен, достигналият до него фецес не може да бъде изтласкан по-нататък, при което се развива клинична картина на чревна обструкция до няколко дни след раждане – период, през който не се наблюдава изхождане. Могат да бъдат наблюдавани и повръщане, жълтеница, рязко изхождане след поставяне на пръст в ректума, подуване и кървава диария. Болестта на Хиршпрунг е отговорна за ¼ от всички случаи на чревен блокаж при новородени.

 

При по-леки случаи, при които е засегната само малка част от дебелото черво, непосредствено преди ануса, заболяването може да бъде диагностицирано в детска възраст. В тези случаи, детето има фекална ретенция (задържане на фецеса в дебелото черво), констипация и подуване на корема. Детето може да показва белези на недохранване, въпреки, че не е подложено на такова, и забавен растеж.

 

По време на физикален преглед лекарят може да напипа бримки от подутото черво през коремната стена. Ректалният преглед показва понижен мускулен тонус в дебелото черво. Окончателната диагноза се поставя след микроскопско изследване на тъкан от засегнатия сегмент, което показва пълната липса на нервни клетки в него. Към настоящия момент, златен стандарт в диагностиката е вакуум асистираното вземане на тъкан, последвано от микроскопия. Помощни мероприятия в процеса на поставяне на диагноза могат да бъдат бариевият лаваж, някои образнодиагностични средства и др.

 

Лечението се състои в хирургичното отстраняване или заобикаляне на засегнатия участък. Преди операцията може да бъде извършена серийна ректална иригация, която понижава налягането в дебелото черво. Прогнозата е положителна, като в мнозинството от случаите се достига до пълно възстановяване. Възможни са констипация или фекална инконтиненция за известен период след операцията.

 

Заболяването носи името на Харалд Хиршпрунг – датски лекар, който го описва при две новородени през 1888 г. Честотата се оценява на около 1:5000 раждания, като момчетата са пет пъти по-често засягани от момичетата. В някои случаи болестта на Хиршпрунг е асоциирана с други вродени заболявания или синдроми – Даун, Моват-Уилсън и др.  


Още по темата:


реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Как да се справим с неприятното потене?

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Артроза – засяга ставите ни с възрастта
Артроза – засяга ставите ни с възрастта
Състояния, които засягат бъбреците
Състояния, които засягат бъбреците
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Как да си помогнем при хронична болка?
Как да си помогнем при хронична болка?
Изгодни оферти
Още от Дентално здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising