ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Рак на ануса - напълно различен от рака на дебелото черво

Puls.bg   |   01 април 2013   |   Коментари 0
   
   
Рак на ануса - напълно различен от рака на дебелото черво

Източник: Dreamstime

1.  Какво представлява ракът на ануса?

 

Ракът на ануса е злокачествено новообразувание, произхождащо от тъканите на ануса. Макар и раково, това е различно заболяване от рака на дебелото черво – етиологията, рисковите фактори и ходът на заболяването са съвсем различни.

 

2.  Кои са рисковите фактори за поява на заболяването?

 

За разлика от рака на дебелото черво, при който основен рисков фактор е възраст над 50 години, а основно преканцерозно образувание са полипите, при рака на ануса от основно значение са заразяването с човешкия папилома вирус, анален секс, тютюнопушенето и имуносупресията. 80% от случаите се диагностицират след 60-годишна възраст. Преди 35-годишна възраст, заболяването е по-често срещано при мъже. След тази граница честотата при жени расте постепенно и след 50-годишна възраст задминава тази при мъже.

 

3.  Какви са симптомите на рака на ануса?

 

Основен симптом е аналното кървене, в по-малка степен – сърбежът. Поради това, състоянието често бива погрешно приемано за хемороиди, което често забавя поставянето на диагноза. Други симптоми могат да бъдат усещане за болка и натиск в областта на ануса, необичайно течение от ануса, поява на подутина или промени в изхождането.

 

4.  Как се поставя диагнозата?

 

Често, заболяването бива диагностицирано по време на рутинен ректален преглед или при преглед за подозиран хемороид. Потвърждаването на диагнозата изисква провеждане на биопсия, при която се взима тъканна проба, която се изследва под микроскоп за злокачественост. Стадирането на тумора се прави с помощта на техники за образна диагностика – ядрено-магнитен резонанс, ултразвук и др.

 

5.  Какво е лечението?

 

Основният терапевтичен подход е комбинация от лъчелечение и химиотерапия. Хирургия се прилага само, когато туморите се окажат резистентни на лечение.

 

6.  Каква е прогнозата?

 

Сумарно, 5-годишната преживяемост е 60% за мъже и 71% за жени. При диагностициране в ранен етап тя е 82% и пада до 60, ако туморът е метастазирал в околните лимфни възли. Ако туморът е метастазирал в далечни органи към момента на диагностициране, 5-годишната преживяемост е едва 20%.

 

7.  Каква е профилактиката на рака на ануса?

 

През 2010 г. ваксината против човешкия папилома вирус, която първоначално бе показана само за профилактика на рак на маточната шийка, получи одобрение и за профилактика на рак на ануса.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Псориазис – засяга не само кожата

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Изгодни оферти
Още от Акценти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising