ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Тромбозирали външни хемороиди - оперират се

Puls.bg   |   20 март 2013   |   Коментари 6
   
   
Тромбозирали външни хемороиди - оперират се

Източник: Istockphoto

Когато хемороидите тромбозират, т.е. в тях се образува кръвен съсирек – тромб, те стават силно чувствителни. Големите съсиреци предизвикват болезненост при вървене, седене и изхождане. Не е напълно ясно защо хора в добро общо здравословно състояние внезапно развиват тромби във външните хемороиди.

 

Ако хемороидът тромбозира, има няколко алтернативни подхода за разрешаване на проблема. Най-малко инвазивният от тях е просто да се изчака тромбът постепенно да бъде абсорбиран от съседните тъкани за няколко седмици. Ако това не е вариант поради прекалена болезненост, тромбът може да бъде третиран с бани, мази или кремове. Ако това не даде желания резултат, повечето експерти препоръчват тромбът да бъде хирургически отстранен.

 

По време на процедурата, хирургът прави разрез над хемороида, което позволява той да бъде изстискан. За съжаление, този най-прост вариант на манипулацията често завършва с рецидив на тромбозата. По-екстензивна процедура е пълната хемороидектомия, при която се отстраняват целият тромб и кръвоносният съд, в който той e възникнал. Манипулацията е по-продължителна и изисква зашиване на раната, но предлага по-трайно решение на проблема с по-ниски нива на рецидивиране. Независимо от типа на манипулацията, тя се провежда под местна упойка.

 

Най-добре е операцията да бъде проведена до 72 часа след започване на симптоматиката, тъй като през този период ползите от нея са най-големи. В противен случай, болезнеността от хемороида е сравнима с остатъчната болезненост от операцията. Последната, обикновено, не е твърде сериозна и може да бъде контролирана с помощта на перорални обезболяващи – парацетамол или перорални или локални нестероидни противовъзпалителни средства. Последните се назначават само от наблюдаващия лекар, преценяващ риска от кървене, който те неминуемо носят. Възможно е, също така, до няколко седмици след процедурата да се наблюдава кървав дренаж от хемороида. Това не е повод за притеснение и може да бъде разрешено чрез поставянето на нежна марля върху хемороида. Тежко кървене от раната е повод за посещение при лекар, по възможност този, извършил операцията.

 

Въпреки че инфекциите по начало са рядкост, наблюдаващият лекар може да препоръча прилагането на антибиотично мазило да пълното зарастване на раната. Всякакви признаци на инфекция – зачервяване, подуване или зловонен секрет, са повод за незабавно посещение при лекаря.

 

Особено важно е фецесът да бъде поддържан мек за период от няколко седмици след операцията. Това предполага чувствително увеличаване на приема на течности – поне шест водни чаши на ден. Препоръчително е и използването на слабителни продукти, отпускани без рецепта, съдържащи голямо количество фибри. Добре е те да бъдат комбинирани с омекотяващи фецеса продукти, които облекчават подуването и газовете, които могат да настъпят при някои пациенти. Напъването и запекът трябва да бъдат избягвани на всяка цена за не по-малко от две седмици след операцията. Същото се отнася и за клизмите.

 

В някои случаи лекарят може да прецени за уместно провеждането на допълнителни изследвания на дебелото черво – сигмоидоскопия. Ако тя е наложителна, обикновено, се провежда между 6 и 12 седмици след операцията.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (6)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Красимира     2015-05-28 10:26:41
Този билкар след като ми взе 70 лв./без доставката/ и при въпросите ми какви билки има,тъй като за за човек със сериозно друго заболяване ми каза, че това е тайна,и като му нямам доверие да не ги приемаме, че защо дадох 70лв...Може би защото му казах,че едните билки са масло от черен сусам, а той ми даде две шишенца за 50 лв./жест ми прави, едното е подарък/Все пак става въпрос за млад човек със сериозно заболяване и се притеснявам да не помогна на едно, а да стане голяма беля.Взе си парите и .
Гошо     2015-01-23 18:33:27
Сменен му е телефона,той пътува често сегашния е 0879443868
Таня     2014-01-19 15:13:56
Здравейте и при мен се случи това което на Ваня,сякаш описвам моята история.Големите болки и кървенето спряха за по-малко от седмица благодарение на билките които ми беше изпратил този билкар тел за връзка с него е 0896948965.Съветвам хората които имат подобни проблеми да му се обадят,някъде даже бях прочела че и се занимава с лечение на други болести освен с премахването на хемороидите.Успех на всички...
Ваня     2013-12-06 19:01:15
от 50 лв и още на 4 ден спряха болките и кървенето,просто за мен стана чудо.Пиех 4ай от тези билки и продължавам,тъй като те трябва да се пият 20-25 дни.Дано хората които имат проблеми да попаднат на тази статия и си помогнат като се свържат с този билкар.
Ваня     2013-12-06 18:58:29
Здравейте и от мен и аз имах големи проблеми с хемороиди,които впоследствие започнаха да кървят освен че боляха много.Смятам,че няма свещички,лекарства и мазила които да не съм използвала,за съжаление без никакъв резултат.Съответно от много ровене в интернет попаднах на тази статия и на коментара написан от този човек,записах си номера на този билкар и си казах от билките ако не мине ще се подложа на операция.Обадих му се веднага на тел:0896948965,след 2 дни получих билките срещу скромната сума
6 намерени, страница 1 от общо 2  1   2   Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Хомеопатия
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter