ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Хемороиди – защо се образуват, какво влошава състоянието им?

Puls.bg   |   15 март 2013   |   Коментари 1
   
   
Хемороиди – защо се образуват, какво влошава състоянието им?

Източник: Dreamstime

Хемороидите се образуват, когато се повишава напрежението върху вените в таза, което води до подуване и разтягане на тези около ануса. Напрежението се повишава и при бързо изхождане, постоянна диария или запек, както и фактори като наличие на наднормено тегло и бременност.

През бременността хемороиди се образуват заради по-силния натиск върху вените от матката. Тяхното състояние се влошава при раждането, заради напрежението, което се получава от напъните и преминаването на бебето през родилния канал.

Постоянното напрежение в аналната област също така отслабва тъканите, които поддържат вените в ректума. Това е и причината след време вътрешните хемороиди да се издадат или анусът да стои отворен при наличие на външни хемороиди.

При някои хемороидите причиняват лек дискомфорт за ограничено време. При други оплакванията са периодични, когато хемороидите се възпалят. Има хора, които страдат от болка и сърбеж през по-голямата част от живота си. Степента и продължителността на дискомфорт зависят много от мястото на образуване на хемороидите.

В повечето случаи хората не знаят, че имат външни хемороиди, тъй като липсват оплаквания. Обикновено разбират за наличието им при тяхното възпаляване, отделяне на кръв след дефекация. Силно болезнен външният хемороид става, когато тромбозира. Напипва се твърда бучка под кожата.Малкият вътрешен хемороид не би се разраснал при редовен стомах и липса на напрягане на тъканите в областта. Това означава, че дори появили се, сме в състояние да предотвратим процеса на влошаването им.


Дългите вътрешни хемороиди могат да изпаднат от ануса, което налага връщането им с ръка обратно, ако това не се случи спонтанно. В най-лошия случай тези хемороиди стърчат през цялото време.

В много редки случаи вътрешните хемороиди изпаднат от ануса и се подуват. Тогава може да се получи притискането им от мускулите при ануса и блокиране на кръвообращението. Усеща се силна болка в областта на ректума и има кървене от ануса. Необходимо е спешно да се предприеме хирургична интервенция, за да се предотвратят последващи усложнения, инфекции и некроза на засегнатите тъкани.
 

Какво повишава риска от развитие на хемороиди?

Неправилни навици, свързани с дефекацията, хроничният запек или диария, физическият стрес за организма, наднорменото тегло, повишават риска от развитието или влошаването им. Но тези фактори могат да се контролират, за разлика от наследствения фактор и напредването на възрастта – повишен риск от образуването и влошаването им има след навършване на 50 години. Хемороиди се появяват и при някои заболявания – сърдечни и чернодробни.

Образуването им е неизбежно и при бременност – получават се след третия месец, когато и започва наддаването на тегло на плода; и раждането.
 

Какво влошава състоянието на хемороидите?

Състоянието на вече образувалите се хемороиди се влошава при продължително седене или стоене, тъй като се получава изпълване на тъканите около ануса с кръв и повишаване на налягането във вените.

Вдигането на тежки предмети и задържането на дишането при това причинява отново рязко повишаване на налягането в кръвоносните съдове, от което и хемороидите се издуват.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Help     2017-09-05 08:07:01
Задължително ли е да се консултирам с лекар за тях преди да си купя нещо за мазане?
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter