ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Лечението на ХИВ постига "функционално излекуване"

Puls.bg   |   18 март 2013   |   Коментари 0
Лечението на ХИВ постига

Източник: Istockphoto

Активно антиретровирусно лечение, започнато рано след заразяване, може да доведе до „функционално излекуване“ в част от инфектираните, показва френско проучване. Функционално излекуване означава, че вирусът се съдържа в прекалено ниски количества в кръвта, които не позволяват откриването му със стандартните медицински тестове, но е възможно той да не е напълно елиминиран от кръвообращението.

 

Френски лекари започват интензивно лечение при 14 души, които проследяват 7 години след прекратяване на терапията. Тестовете показват, че след дори толкова дълъг период без никакво лечение, вирусът не може да бъде открит в кръвта.

 

Кристин Розиу, професор в парижката болница Декарт, е член на екипа, открил вируса преди 30 години. Тя обяснява, че при 14-те пациенти, лекувани първоначално с интензивна антиретровирусна терапия, се наблюдава постоянно понижаване на вирус инфектираните клетки в кръвта, които играят ролята на резервоар за вируса, което продължава дълго след спиране на лечението.

 

Според нея ранното лечение намалява образуването на резервоари на вируса в организма, ограничава изменчивостта на вируса и запазва отбранителната способност на имунната система. Намаляването на вирусните резервоари съответства на определението за „функционално излекуване“.

 

Според Асие Заез-Кирио, старши изследовател в Института Пастьор, повечето заразени няма да могат да постигнат пълен контрол над ХИВ инфекцията. Настоящото проучване и случаят с излекуваното дете в Мисисипи, обаче, може да доведат до разработването на стратегия за пълно или поне функционално излекуване, при което ще бъде възможно инфекцията да бъде дълготрайно контролирана без лечение.

 

Болшинството от 34-те милиона ХИВ позитивни по света трябва да приемат антиретровирусни лекарства доживотно. Лекарствата успешно задържат размножаването на вирусите и прогресията на болестта, но често предизвикват сериозни или неприятни странични ефекти. Терапията е и много скъпа, което поставя сериозен натиск върху здравеопазването в най-силно засегнатите страни, които са и икономически най-слабо развитите – Танзания, Ботсвана, Зимбабве и други африкански и азиатски страни.

 

Въпреки високата й цена, антиретровирусната терапия увеличава преживяемостта на болните и понижава случаите на нови заразявания. Според Световната здравна организация, през 2011 г. новооткритите инфекции са 2,5 милиона, което е с 20% по-малко в сравнение с 2001 г. През 2011 г. смъртността е била на ниво от 1,7 милиона, което е значителен спад от пика през 2005 г. - 2,3 милиона.


Още по темата:


реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Епидурална упойка при раждане - какво е важно да се знае

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Артроза – засяга ставите ни с възрастта
Артроза – засяга ставите ни с възрастта
Състояния, които засягат бъбреците
Състояния, които засягат бъбреците
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Как да си помогнем при хронична болка?
Как да си помогнем при хронична болка?
Изгодни оферти
Още от Акценти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising