ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Затлъстяването е вредно – защо?

Puls.bg   |   17 март 2013   |   Коментари 0
Затлъстяването е вредно – защо?

Източник: Istockphoto

Всеки е чувал, че затлъстяването е вредно за здравето, но малцина всъщност знаят защо това е така. Истината е, че освен на самочувствието, излишните килограми директно вредят и на физическото ни здраве по многобройни, сложни и взаимносвързани начини. Детайлното им описване не може да бъде постигнато в нещо по-малко от научна дисертация, така че можем единствено да щрихираме негативните ефекти на затлъстяването върху здравето.

 

Въпросът е наистина обширен и сложен, но една добра отправна точка би била влиянието на затлъстяването върху сърдечносъдовата система. Първо, наедряването на тялото обременява сърцето, защото то трябва да изпомпва повече кръв по-надалеч. По-нататък, затлъстяването води до хипертония, която допълнително обременява сърцето, защото то трябва да изпомпва кръв срещу повишено съпротивление. С това, обаче, вредното влияние на затлъстяването далеч не се изчерпва, дори само върху сърдечносъдовата система. Повишаването на мастните вещества в кръвта ги кара да се отлагат по стените на кръвоносните съдове, най-вече големите – артериите. На първо място, стесняването им ограничава кръвотока към съответните органи. Когато се засягат артериите на крайниците се развива периферна артериална болест, а когато се засягат артериите на сърцето – коронарна болест. И двете състояния са сериозен рисков фактор за запушване на артериите от тромб, което води до остър сърдечносъдов инцидент. От друга страна, стесняването на артериите директно допринася за хипертонията и обременяването на сърцето.

 

Друг много съществен момент е обстоятелството, че продължителното и тежко затлъстяване (индекс на телесната маса над 35) е сериозен рисков фактор за появата на цяло съзвездие от ендокринологични и метаболитни заболявания и състояния. Това включва наистина дълъг списък от хормонални и метаболитни нарушения, всяко от които е свързано с останалите на принципа причина – следствие или преминаване на едно състояние в друго. Например трудно е да се каже при затлъстял пациент с диабет доколко наличната хиперлипидемия е директно следствие от затлъстяването и неправилното хранене, доколко се дължи на диабета и съпровождащия го метаболитен синдром и доколко на трети фактори.

 

Освен споменатите вече хиперлипидемия и диабет, затлъстяването е предшественик и рисков фактор на такива сериозни и нежелателни метаболтни и хормонални отклонения като понижени нива на тестостерон при мъжете, повишаване на нивата на естрогените (и при двата пола), като при жени това може да доведе до преустановяване на менструалния цикъл, а при мъже – до нарастване на гръдните жлези, които започват да наподобяват женски – гинекомастия.

 

Трябва да направим уточнението, че самото затлъстяване директно води до увеличаване на мастните депа под кожата на гърдите. Състоянието се нарича псевдогинекомастия и може да бъде повлияно чрез отслабване. Ако това продължи дълго и затлъстяването стане тежко, често пъти то повлиява и хормоналния баланс, при което повишените нива естрогени предизвикват нарастване на самата жлеза – същинска гинекомастия, която не може да бъде повлияна чрез отслабване, а само хирургически.

 

Редно е и да изясним по какъв начин затлъстяването причинява дисбаланса на полови хормони. Оказва се, че мастната тъкан е най-богатата от всички човешки тъкани на ензима ароматаза – кошмарът на бодибилдърите. Ароматазата има уникалното свойство да превръща мъжкият полов хормон тестостерон в женският полов хормон естрадиол. Тя е част от нормалния хормонален баланс в човешкото тяло, за съжаление на много бодибилдъри. Най-общо казано, когато мастната тъкан стане прекалено много, успоредно с нея се увеличават и количествата на ароматазата в организма. Това води до изместване на хормоналното равновесие по посока на естрогените (и при двата пола) – нивата на тестостерона спадат, а тези на естрадиола и предшествениците му нарастват. При мъже това води до споменатата вече гинекомастия, а при жени – до спиране на менструацията.

 

Още усложнения на затлъстяването очаквайте в продължението.

 


Още по темата:


реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Сърдечната дейност се влияе от темперамента

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Артроза – засяга ставите ни с възрастта
Артроза – засяга ставите ни с възрастта
Състояния, които засягат бъбреците
Състояния, които засягат бъбреците
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Как да си помогнем при хронична болка?
Как да си помогнем при хронична болка?
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising