ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Колоноскопия - задължителна е след 50

Puls.bg   |   11 март 2013   |   Коментари 3
   
   
Колоноскопия - задължителна е след 50

Източник: Istockphoto

Гастроентеролозите са едни от малкото медици, които хората обичат да посещават по-рядко от стоматолозите. Въпреки че колоноскопията и подготовката за нея са неприятни, процедурата е изключително важна за хората след 50-годишна въраст. Тя спасява хиляди души всяка година, тъй като идентифицира пациентите, рискови за колоректален рак.

 

Ракът на колона е неоплазия на дебелото черво. Ракът на ректума засяга само последния дял на храносмилателната система – правото черво. Съвместно, те се означават като колоректален рак. Колоректалните тумори са трети по честота, както при мъже, така и при жени.

 

Честотата му, обаче, прогресивно намалява – най-вече благодарение на скрининговите мероприятия, от които колоноскопията има водещо значение. Представлява оглед на дебелото черво, извършван с малка камера, поставена в тънка, гъвкава тръба. Най-честата находка при колоноскопия са полипите на дебелото черво. Макар че са доброкачествени образувания, полипите не са благоприятна находка, тъй като в мнозинството от случаите, оставени без активно наблюдение и лечение, преминават в раково заболяване.

 

Въпреки огромната важност на колоноскопията, много лекари алармират, че нивата на скринингово покритие са непроемливо ниски – под 30%. Слабото придържане към профилактиката се отдава преди всичко на неприятната подготовка, която предхожда същинската колоноскопия. 24 часа преди процедурата, пациентът трябва да приеме големи количества слабителни течности – в някои случаи почти 4 литра за денонощие.

 

Освен че е профилактична мярка, колоноскопията е и средство за диагностициране на вече наличен тумор. Последният се отстранява, а ако е напреднал пациентът получава и лъчелечение или химиотерапия.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (3)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Татяна     2014-01-23 14:34:46
Направих колоноскопия профилактично, поради леко запичане напоследък, нямах никакви други симптоми. Оказва се че съм имала полипи един от които се оказал вече с ракови клетки. Слава Богу че реших да я направя, просто ми премахнаха полипите и казаха че съм дошла тончо на време след 1-2 години щяли ракови клетки вече да прораснат в червото...и тогава -операция, лъче и химия...и целия кошамар на борбата с онкологията. А аз спортувам, храня се правилно, пия много течности. Хора проверявайте се!!!!
Anka Marinova     2013-03-13 00:21:39
Това ми прилича на абонамент за колонскопията. Въобще не споделям мнението на предлагащите я. Защото е необходимо да се направят здравословни промени в дневния режим на хранене, движение, мислене, общуване, а не да се препоръчват болезнени процедури като изход. Защо трябва да преодоляваме последиците , а не променим условията/причините за такива проблеми.
снежа     2013-03-12 12:54:28
Много добре сте написали че трябва да се прави колоноскопия и аз която съм на 56 3 пъти се подложих на тази процедура 2 от които в онко диспансера в Варна не можаха обаче докторите да влязат повече от 18 см навътре поради усукване на сигмата и страшни болки Направиха ми виртуална такава и си измиха ръцете като не казват нищо Най лошото обаче стана при една баба на 80 г на която и спукаха червото и на тези г преживя кошмар не може ли да се прави по щадящ преглед и да има ефект сега си живеч в неведение и може да съм бомба с закъснител.ако може да ми пише някой за да съм наясно....wwwSneja_doneva@abv.bg
3 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Бременност и раждане
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter