ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Колоноскопия - задължителна е след 50

Puls.bg   |   11 март 2013   |   Коментари 3
Колоноскопия - задължителна е след 50

Източник: Istockphoto

Гастроентеролозите са едни от малкото медици, които хората обичат да посещават по-рядко от стоматолозите. Въпреки че колоноскопията и подготовката за нея са неприятни, процедурата е изключително важна за хората след 50-годишна въраст. Тя спасява хиляди души всяка година, тъй като идентифицира пациентите, рискови за колоректален рак.

 

Ракът на колона е неоплазия на дебелото черво. Ракът на ректума засяга само последния дял на храносмилателната система – правото черво. Съвместно, те се означават като колоректален рак. Колоректалните тумори са трети по честота, както при мъже, така и при жени.

 

Честотата му, обаче, прогресивно намалява – най-вече благодарение на скрининговите мероприятия, от които колоноскопията има водещо значение. Представлява оглед на дебелото черво, извършван с малка камера, поставена в тънка, гъвкава тръба. Най-честата находка при колоноскопия са полипите на дебелото черво. Макар че са доброкачествени образувания, полипите не са благоприятна находка, тъй като в мнозинството от случаите, оставени без активно наблюдение и лечение, преминават в раково заболяване.

 

Въпреки огромната важност на колоноскопията, много лекари алармират, че нивата на скринингово покритие са непроемливо ниски – под 30%. Слабото придържане към профилактиката се отдава преди всичко на неприятната подготовка, която предхожда същинската колоноскопия. 24 часа преди процедурата, пациентът трябва да приеме големи количества слабителни течности – в някои случаи почти 4 литра за денонощие.

 

Освен че е профилактична мярка, колоноскопията е и средство за диагностициране на вече наличен тумор. Последният се отстранява, а ако е напреднал пациентът получава и лъчелечение или химиотерапия.


Още по темата:


реклама  
Коментари (3)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Татяна     2014-01-23 14:34:46
Направих колоноскопия профилактично, поради леко запичане напоследък, нямах никакви други симптоми. Оказва се че съм имала полипи един от които се оказал вече с ракови клетки. Слава Богу че реших да я направя, просто ми премахнаха полипите и казаха че съм дошла тончо на време след 1-2 години щяли ракови клетки вече да прораснат в червото...и тогава -операция, лъче и химия...и целия кошамар на борбата с онкологията. А аз спортувам, храня се правилно, пия много течности. Хора проверявайте се!!!!
Anka Marinova     2013-03-13 00:21:39
Това ми прилича на абонамент за колонскопията. Въобще не споделям мнението на предлагащите я. Защото е необходимо да се направят здравословни промени в дневния режим на хранене, движение, мислене, общуване, а не да се препоръчват болезнени процедури като изход. Защо трябва да преодоляваме последиците , а не променим условията/причините за такива проблеми.
снежа     2013-03-12 12:54:28
Много добре сте написали че трябва да се прави колоноскопия и аз която съм на 56 3 пъти се подложих на тази процедура 2 от които в онко диспансера в Варна не можаха обаче докторите да влязат повече от 18 см навътре поради усукване на сигмата и страшни болки Направиха ми виртуална такава и си измиха ръцете като не казват нищо Най лошото обаче стана при една баба на 80 г на която и спукаха червото и на тези г преживя кошмар не може ли да се прави по щадящ преглед и да има ефект сега си живеч в неведение и може да съм бомба с закъснител.ако може да ми пише някой за да съм наясно....wwwSneja_doneva@abv.bg
3 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Епидурална упойка при раждане - какво е важно да се знае

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Артроза – засяга ставите ни с възрастта
Артроза – засяга ставите ни с възрастта
Състояния, които засягат бъбреците
Състояния, които засягат бъбреците
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Как да си помогнем при хронична болка?
Как да си помогнем при хронична болка?
Изгодни оферти
Още от Дентално здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising