ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Какви са потенциалните усложнения на хемороидите?

Puls.bg   |   26 февруари 2013   |   Коментари 1
   
   
Какви са потенциалните усложнения на хемороидите?

Източник: Istockphoto

Макар че първите симптоми на хемороидите са леки и повече неприятни (най-вече заради сърбежа), отколкото болезнени, е важно да се вземат навременни мерки, които да не позволят прогресиране и усложняване на състоянието. Достигането на напреднал етап на патология е достатъчно неприятно само по себе си – изхождането може да бъде непоносимо болезнено при наличието на голям хемороид. Усложненията на хемороидите обаче, могат да се окажат несравнимо по-тежки и сериозни. Поради това е изключително важно да се подчертае, че те не са състояние, което може да бъде подценявано или за което може да се надяваме, че ще премине от само себе си.

 

Възможните усложнения на хемороидите.

 

1.  Инфекции

 

Микроорганизмите, които нормално се намират в дебелото черво, могат да попаднат в кръвообращението и да предизвикат сепсис – сериозно, потенциално животозастрашаващо, състояние на „отравяне“ на кръвта. Чрез кръвта бактериите, най-вече Escherichia coli, могат да достигнат жизнено важни органи и системи, което допълнително усложнява и без това тежкото протичане на сепсиса.

 

2.  Тромбоза

 

Възможно е в хемороида да се образува тромб, който да предизвика силна болезненост. Това, обаче, съвсем не е най-сериозното последствие от тромбозирането на хемороид. Ако тромбът тръгне с кръвния ток и достигне един от долните крайници, той може да предизвика нарушаване на циркулацията в него и силна билка. Ако тромбът заседне в мозъка, последствията са изключително сериозни – инсулт, инвалидизация и/или фатален изход.

 

3.  Гангрена

 

Големите хемороиди могат да прекъснат кръвотока към съседни тъкани, при което последните некротизират и биват инфектирани от гноеродни бактерии и гангренясват.

 

 

По-малко сериозни, но не по-малко дискомфортни и неприятни усложнения са следните:

4.  Фиброза

 

Хемороидът и околните тъкани фиброзират, т.е. биват изпълнени с излишна съединителна тъкан. Това води до загуба на еластичност в правото черво и силна болезненост при изхождане.

 

5.  Изтичане на гной (супурация)

 

Инфектирането на хемороид може да протече с натрупване на гной, която постепенно изтича. Ако инфекцията не бъде елиминирана, гноеродните бактерии продължават да образуват нови количества гной, които заместват загубените. Така се достига до равновесно положение, при което инфектираният хемороид супурира (изпуска гной) продължително време. Гноеродните инфекции налагат предприемане на спешни мерки.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Проктолог     2013-03-04 16:28:23
Би било добре освен да стресирате хората да поясните колко чести са хемороидите и каква част от тях наистина се усложняват. Колко сепсиса и гангрени сте чували да са се случили като следствие от хемороиди (неоперирани!) през последните десет години? Дали има два?
Кажете на хората какви видове лечение има и най-вече до какви усложнения води всеки от тях.
Иначе стои като подвеждане към множество хора с банални хемороиди към разните му там центрове, които няма да ги върнат. Не превръщайте едно банално състояние в кой-знае каква болест.
Най-важното е, ако има кръвоизлив, да се види да няма друга причина освен хемороиди.
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Акценти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter