ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Какви са разликите между диабет тип I и II?

Puls.bg   |   24 февруари 2013   |   Коментари 0
   
   
Какви са разликите между диабет тип I и II?

Източник: Istockphoto

Захарният диабет протича в две основни форми, които се означават като тип I (често наричан детски или ювенилен) и тип II, който е характерен в зряла и напреднала възраст. Макар че и двете форми носят ключовата характеристика на захарния диабет – повишената кръвна захар, между тях съществуват редица съществени различия, които обуславят и разграничаването им. Тези разлики са от съществено значение за терапията, най-вече медикаментозната, както и профилактиката.

 

Първата съществена разлика между двете форми е в тяхната етиология, т.е. причините за възникването на болестта. При тип I, водеща е хипотезата за патогенните причинители, които „заблуждават“ организма , който „по грешка“ унищожава собствените си инсулин продуциращи клетки. Това най-често настъпва в ранна възраст, още след първата среща с патогена. Именно това е причината тип I да бъде наричан ювенилен. При тип II болестта се развива по съвсем различен начин. В следствие на хроничен свръхприем на захари и продължителна затлъстялост, мускулните и мастните клетки постепенно стават резистентни на действието на инсулина. Водещо значение при диабет тип II има инсулиновата резистентност, докато инсулиновият дефицит е относителен и по-малко значим. Това е съвсем различно положение от тип I, където се наблюдава абсолютен инсулинов дефицит.

 

Различната етиология и патогенеза обуславят и разликите в терапията на болестта. При диабет тип I абсолютният инсулинов дефицит може да бъде коригиран единствено чрез внасянето на инсулин отвън. При предиабетно състояние и диабет тип II в зряла възраст, преди преминаване към лекарствено лечение, се прави коригиране на диетата, теглото и начина на живот на пациента. Ако всичко това не даде желания резултат и предиабетното състояние премине в диабет, се пристъпва към лекарства, от които инсулинът обикновено е последно средство. Започва се с перорални антидиабетни лекарства, които понижават инсулиновата резистентност и повишават инсулиновата секреция в панкреаса. Продължителното им приложение трябва да бъде периодично преоценявано, при което едни лекарства биват заменяни с други и/или постепенно биват добавяни нови в терапевтичната схема. Така постепенно се достига до инсулин, който обикновено се включва последен в терапията.

 

Разликата в нивата на инсулинова секреция обуславя и друга важна особеност на диабет тип I – високия риск от метаболитна кетоацидоза. Това е опасно медицинско състояние, потенциално животозастрашаващо, при което в кръвта се натрупва голямо количество кетонови съединения. Кетоацидозата се дължи на недостатъчната инсулинова секреция, поради което е по-често срещана при диабет тип I, отколкото при II.

 

Ключова разлика между двете форми се заключва и в тяхната профилактика. Диабет тип I е практически невъзможен за профилактиране, тъй като се дължи на носителството на специфични генетични характеристики, които не могат да бъдат идентифицирани нито външно, нито (понастоящем) чрез генетични тестове. При диабет тип II ситуацията е съвсем различна. Той е силно податлив на профилактика. За превенцията му храненето трябва да бъде преди всичко здравословно – на малки порции, бавно, с разнообразна храна, богата на фибри, избягване на прекомерната консумация на захари и мазнини. Достатъчно е това да бъде съчетано с умерена по интензивност физическа активност, за да бъде избегнато както затлъстяването, така и диабета.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter