ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Учени ще "отглеждат" органи в епруветки

Puls.bg   |   11 февруари 2013   |   Коментари 0
   
   
Учени ще

Източник: Istockphoto

Учени от Университета Хариот Ват в Единбург, Шотландия, са направили голяма крачка напред към създаване на техника за получаване на триизмерни човешки тъкани и органи от стволови клетки. Един ден това може напълно да премахне нуждата от извършване на трансплантации от човек на човек.

 

Досега бе възможно получаването на кожа и костен мозък от стволови клетки, но получаването на други органи оставаше нерешима задача. Новата техника решава сложния проблем като използва регулируем „микроклапан“, който позволява натрупването на стволовите клетки една върху друга в слоеве и точно насочване на клетките там където са необходими. Попадналите на новото място клетки запазват способността в последствие да се развият в желания тип тъкан. Новата техника позволява успешно манипулиране на чувствителните стволови клетки, които е много трудно да бъдат принудени да формират триизмерно образувание. Досега бе възможно единствено отглеждането им в тънък слой или като безформена клетъчна маса.

 

Изследователите смятат, че това ще им позволи един ден да „отглеждат“ човешки органи, при което трансплантациите от човек на човек, имуносупресивната терапия и отхвърлянето на присадките ще се превърнат в отживелица.

 

Според Уил Шу, ръководител на изследователския екип, е необходимо да измине известно време за по-пълно овладяване на техниката за създаване на органи, преди да се премине към приложението й в трансплантологията. Аналогични 3D техники вече се използват в архитектурата и модния дизайн за създаване на модели от гума, смола, пластмаса или метални сплави.

 

Според специалисти първите органи, годни за трансплантиране и получени по този метод, могат да бъдат готови до 10 години. Освен това, новата техника ще даде възможност за почти пълното прекратяване на експериментите над животни при създаване на нови лекарствени вещества – практика, която мнозина смятат за нехуманна и неоправдана.

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Псориазис – засяга не само кожата

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising