ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Цитонамазка – какво ни показва?

Puls.bg   |   27 януари 2013   |   Коментари 1
   
   
Цитонамазка – какво ни показва?

Източник: iStockphoto

Цитонамазката е метод, който изследва клетки от маточната шийка за абнормни промени. Разработен е от патолога Джордж Папаниколау през 1928 г. Благодарение на цитонамазката могат да се отчетат абнормни промени, които показват наличие на процеси, водещи към развитие на цервикален рак. Провеждането й редовно се приема за профилактична мярка срещу заболяването. Благодарение на нея е възможно навременно откриване на неблагоприятни процеси в тази част на женското тяло и поставяне на диагноза с последващо адекватно лечение. Ракът на маточната шийка и матката е един от най-често срещаните и се нарежда на второ място след рака на гърдата при българките; и на пето място в групата на онкологичните заболявания за българската популация въобще. (По данни на Националния раков регистър за 2010 г.)

Извършването на цитонамазката един – два пъти годишно влиза в задължителния набор от грижи за личното здраве на всяка жена.

За изследването се взимат повърхностни клетки от шийката на матката при гинекологичен преглед. С помощта на четчица специалистът обтрива външната част на маточната шийка и цервикалния канал. Клетките, които са необходими за изследването се намират в участъка на сливане на плоския епител, характерен за външната повърхност на шийката на матката към влагалището и жлезистия епител, с който е покрит цервикалният канал. Наблюденията са, че от тази зона най-често възникват абнормните промени.

Клетъчните промени в тази част на женското тяло, водещи до рак, се дължат на инфекция с човешки папилома вирус (HPV) – връзка, която е напълно доказана. Не във всеки случай на инфектиране с HPV се развива рак . Това зависи и от въздействието на други фактори. Не може да се даде отговор при кого инфекцията ще се развие в тежко заболяване и при кого имунитетът ще надделее, поради което се налага редовно периодично проследяване за наличието на клетъчни изменения. Тъй като поначало инфекциите с щамове на човешкия папилома вирус, засягащи гениталиите, се наблюдават с висока честотата сред населението, за съжаление, в повечето случаи протичат безсимптомно, освен това предаването им не може да се предотврати напълно дори с използването на презерватив при сексуални контакти, провеждането на цитонамазката става още по-целесъобразно за превенция от заболяването.

Измененията в епитала на цервикса наспъпват бавно, години след инфектирането. Това дава възможност за "улавянето" на промените, много преди да са нанесени необратими поражения и се предприеме адекватно лечение срещу раково заболяване.

Взимането на цитонамазката е неболезнена и не скъпа процедура. Предприема се до 11 ден от първия на последния менструален цикъл, като е желателно през последните денонощия преди прегледа да не е извършвано полово сношение и не са употребявани вагинално средства за интимна хигиена (тампони, вагинален душ ) и други (лубриканти, средства за подобряване на локалния имунитет, лекарства и пр.)


Не винаги резултатът от цитонамазката може да се приема за напълно достоверен, тъй като са възможни фалшиво положителни и фалшиво отрицателни. Нито един скринингов метод не може да бъде перфектен по ред причини. Ето защо при колебания относно резултата и за потвърждаването му е препоръчително да се извърши поредна цитонамазка. Смята се, че при три цитонамазки през годината не се допуска пропуск в регистрирането на предракови клетки. От цитонамазката може да се установи и наличие на други промени – вследствие на инфекция и възпаление, което е отново в полза здравето на жената.

За оценка на събрания материал се използват две класификации. Едната по-масово употребявана у нас – на Папаниколау (РАР – І, ІІ, ІІІ, ІІІА, ІІІВ, ІV и V група), и на Бетезда, която се разпространява по-широко като по-нов стандарт след 2001 г.

1   2  

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Maria     2018-05-30 14:56:49
Здравеите при правенето на цитонамазка тези изледвания показва ли че си заразен с спин благодаря за отговора предварително
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter