ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Левкемия - най-важното за болестта

Puls.bg   |   21 януари 2013   |   Коментари 1
Левкемия - най-важното за болестта

Източник: Istockphoto

1.  Какво представлява левкемията?

Левкемията (от гръцки левкос – бял и хайма – кръв) е сборно понятие за някои видове рак на кръвта. Всички те се характеризират с прекомерно съдържание на незрели бели кръвни клетки в периферната кръв, наречени бласти. От своя страна, левкемиите принадлежат към по-голямата група на хематологичните неоплазии.

 

2.  Кои са видовете левкемия?

 

Най-общо казано, левкемиите се разделят на две големи групи – остри и хронични.

 

Острите левкемии се характеризират с бързо нарастване на незрелите кръвни клетки, които достигат периферното кръвообращение и други органи и възпрепятстват формирането на функционално годни кръвни клетки. Острите левкемии налагат спешно лечение и са най-честите форми на левкемия в детска възраст. При хроничните левкемии злокачествените клетки са по-зрели отколкото при острите. Те прогресират относително бавно – в продължение на месеци до години, поради което в някои случаи най-висока ефективност от лечението се постига не в момента на диагностицирането им, а след известен период на изчакване и наблюдаване на болестта. Засягат предимно хора в зряла възраст.

 

Също така, левкемиите се подразделят и според вида на засегнатите клетки. По този критерий се различават лимфоцитни и миелогенни левкемии.


При лимфоцитните левкемии клетъчното израждане протича в костномозъчните клетки предшественици на лимфоцитите – имунни клетки, които се борят с навлезлите в организма болестотворни микроорганизми. Най-често засягани са предшествениците на В-лимфоцитите.

 

Миелогенните левкемии засягат клетките предшественици на червените кръвни клетки - еритроцитите, някои видове бели кръвни клетки и кръвните плочици - тромбоцитите.

 

Тези два критерия дават четирите основни форма на левкемия. Някои по-редки форми не принадлежат към тази класификация.

 

3. На какво се дължи появата на левкемия?

 

Редица рискови фактори повишават шанса от поява на левкемия. Това са най-вече йонизаращото лъчение, някои вируси, например човешкият Т-лимфотропният вирус, който инфектира Т-лимфоцитите, някои химикали като бензен и др. Тютюнопушенето също повишава относителния риск от поява на левкемия, но много по-слабо отколкото за рак на белия дроб. Установено е, че полът също е рисков фактор, като мъжете боледуват по-често от жените. Трябва да изтъкнем, че горе изброените предпоставки са само рискови фактори, т.е. те само увеличават вероятността от поява на заболяването, но не го обуславят задължително. Например, възможно е човек да не се разболее от левкемия или каквото и да било друго злокачествено заболяване въпреки наличието на един или повече рискови фактори. Възможно е, също така, да възникне левкемия или друга форма на рак и при пълно отсъствие на рискови фактори.


Още по темата:


реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

rnilieva     2014-10-12 22:38:25
Това е резултат на мъж с левкемия, който с лечебните гъби, спирулината, нони си възстановява здравето.
https://www.youtube.com/watch?v=8MtOFe9HBig&feature=youtu.be
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Сърдечната дейност се влияе от темперамента

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Артроза – засяга ставите ни с възрастта
Артроза – засяга ставите ни с възрастта
Състояния, които засягат бъбреците
Състояния, които засягат бъбреците
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Как да си помогнем при хронична болка?
Как да си помогнем при хронична болка?
Изгодни оферти
Още от Здрав ум
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising