ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Левкемия - най-важното за болестта

Puls.bg   |   21 януари 2013   |   Коментари 1
   
   
Левкемия - най-важното за болестта

Източник: Istockphoto

1.  Какво представлява левкемията?

Левкемията (от гръцки левкос – бял и хайма – кръв) е сборно понятие за някои видове рак на кръвта. Всички те се характеризират с прекомерно съдържание на незрели бели кръвни клетки в периферната кръв, наречени бласти. От своя страна, левкемиите принадлежат към по-голямата група на хематологичните неоплазии.

 

2.  Кои са видовете левкемия?

 

Най-общо казано, левкемиите се разделят на две големи групи – остри и хронични.

 

Острите левкемии се характеризират с бързо нарастване на незрелите кръвни клетки, които достигат периферното кръвообращение и други органи и възпрепятстват формирането на функционално годни кръвни клетки. Острите левкемии налагат спешно лечение и са най-честите форми на левкемия в детска възраст. При хроничните левкемии злокачествените клетки са по-зрели отколкото при острите. Те прогресират относително бавно – в продължение на месеци до години, поради което в някои случаи най-висока ефективност от лечението се постига не в момента на диагностицирането им, а след известен период на изчакване и наблюдаване на болестта. Засягат предимно хора в зряла възраст.

 

Също така, левкемиите се подразделят и според вида на засегнатите клетки. По този критерий се различават лимфоцитни и миелогенни левкемии.


При лимфоцитните левкемии клетъчното израждане протича в костномозъчните клетки предшественици на лимфоцитите – имунни клетки, които се борят с навлезлите в организма болестотворни микроорганизми. Най-често засягани са предшествениците на В-лимфоцитите.

 

Миелогенните левкемии засягат клетките предшественици на червените кръвни клетки - еритроцитите, някои видове бели кръвни клетки и кръвните плочици - тромбоцитите.

 

Тези два критерия дават четирите основни форма на левкемия. Някои по-редки форми не принадлежат към тази класификация.

 

3. На какво се дължи появата на левкемия?

 

Редица рискови фактори повишават шанса от поява на левкемия. Това са най-вече йонизаращото лъчение, някои вируси, например човешкият Т-лимфотропният вирус, който инфектира Т-лимфоцитите, някои химикали като бензен и др. Тютюнопушенето също повишава относителния риск от поява на левкемия, но много по-слабо отколкото за рак на белия дроб. Установено е, че полът също е рисков фактор, като мъжете боледуват по-често от жените. Трябва да изтъкнем, че горе изброените предпоставки са само рискови фактори, т.е. те само увеличават вероятността от поява на заболяването, но не го обуславят задължително. Например, възможно е човек да не се разболее от левкемия или каквото и да било друго злокачествено заболяване въпреки наличието на един или повече рискови фактори. Възможно е, също така, да възникне левкемия или друга форма на рак и при пълно отсъствие на рискови фактори.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

rnilieva     2014-10-12 22:38:25
Това е резултат на мъж с левкемия, който с лечебните гъби, спирулината, нони си възстановява здравето.
https://www.youtube.com/watch?v=8MtOFe9HBig&feature=youtu.be
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Хипертоничните кризи се наблюдават и през лятото

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от По-красиви днес
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter