ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

6 мита за грипа, които могат да ви разболеят

Puls.bg   |   02 януари 2013   |   Коментари 1
   
   
6 мита за грипа, които могат да ви разболеят

Източник: iStockphoto

Носът ви е запушен, очите ви са се зачервили, боли ви навсякъде по тялото... Типичните симптоми на грипа или настинката, която не е нищо друго освен респираторна инфекция с друг по-слаб вирус...

Грипът за разлика от настинката ви поваля изведнъж и сякаш изземва и способността ви за мислене. Не ви остава нищо друго, освен да си останете вкъщи и да се излекувате бързо вместо да предавате вируса на колегите си. Симптомите му са по-упорити и ако си позволите да пренебрегнете  признаци като рязко повишаване на телесната температура и възпаление на гърлото, се поставяте в не един риск.

Колко време ще останете у дома зависи и от това как се лекувате... Има няколко общопопулярни твърдения за грипа и простудните заболявания, които вместо да ви помогнат, ще ви навредят. Добре е да ги знаете, за да не допуснете грешки при лечението и влошите или повторите заболяването. Кои са те?
 

1. Грипът е един и същ

Грипът не е просто заболяването, от което страдаме всяка година по закон. Той е инфекция, която се развива вследствие на заразяване с вируси от тип А и тип В. Тези вируси, както и всички останали, имат неприятната способност да се развиват и приспособяват към външните фактори, тоест те мутират, за да могат да продължат съществуването си, а това съответно означава и да надграждат способността си да преодоляват защитните сили на организма и паметта на имунитета ни. Грипните вируси се променят всяка година, за да ни атакуват отново през следващия студен сезон. Това е и причината всяка година да се налага нова ваксинация срещу грип. Неприятното е, че няма само един грипен вирус, обикновено циркулират няколко щама, което означава, че от грип можем да се разболеем няколко пъти в един сезон. Организмът ни изгражда имунитет само към тези вируси, с които се сблъсква. Затова и ваксините включват защита срещу 2-3 щама.
 

2. Ваксината може да ме докара до грип

Противогрипните ваксини се произвеждат от инактивирани вируси, които не могат да причинят инфекция. В случай, че настъпи разболяване след ваксиниране, то се дължи на друга причина. За да може организмът да изгради защита срещу вирусите, трябва да мине време от минимум две седмици след имунизирането. Най-вероятната причина за разболяването в този случай е, заразяване ден-два преди ваксинирането или през този период.
 

3. Престоят навън разболява

Всъщност, по-често се разболяваме през студеното полугодие заради циркулацията на вирусите във въздуха на затворените помещения, в които пребиваваме. Разпространението на вирусите не е свързано по никакъв начин със студа навън. Може да се разболеете от грип, дори и ако стоите постоянно до камината, щом е осъществен контакт с вируса.

1   2  

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

RN     2015-10-16 16:38:11
OK
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter