ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Генитални брадавици - възможни са рецидиви

Puls.bg   |   12 декември 2012   |   Коментари 1
Генитални брадавици - възможни са рецидиви

Източник: Istockphoto

Гениталните брадавици са силно заразно, вирусно, половопреносимо заболяване, причинявано от човешкия папилома вирус. Съществуват голям брой различни щамове, някои от които причиняват рак на маточната шийка, други - генитални брадавици, докато инфекциите с трети могат да протичат безсимптомно.

 

Вирусът прониква през кожата и лигавиците, най-вече при необезопасен секс. Използването на презервативи силно понижава риска от заразяване, но не го елиминира напълно, тъй като вирусните частици могат да проникнат и през микроабразии в кожата. След като попадне в тялото, вирусът може да изпадне в латентно състояние, продължаващо от няколко месеца до десетилетия. Дори човек да не показва симптоми на инфекция, той може да предава вируса на околните и най-вече на половите си партньори.

 

Щамовете, причиняващи брадавици, имат силен афинитет към кожните клетки. Вирусите причиняват хиперкератоза (вроговяване) на епидермалните клетки и подуване на дермалните папили, което води до формирането на характерните брадавици. Дермалните папили са гънки на границата между двата най-горни слоя на кожата, които придават уникалните за всеки индивид пръстови отпечатъци. Обикновено, брадавиците са струпани на групи. При жените, най-често се откриват около външната и/или вътрешната страна на вагината, шийката на матката и около ануса, включително и от вътрешната му страна. При мъжете, брадавиците се разполагат най-вече около главичката на пениса. Възможно е, обаче, да се появят и по ствола му, скротума или ануса.

 

Възможно е, също така, да се появят и в гърлото или устата, след орален секс със заразен партньор.

 

Превантивните мерки включват практикуването на безопасен секс и прилагане на ваксина. Тя има профилактичен, но не и терапевтичен ефект, т.е. прилагането й е ефективно единствено преди настъпване на инфекцията. В идеалния случай, това става преди започване на половия живот. Ваксината е поливалента, т.е. тя действа срещу няколко различни щама на вируса – както срещу предизвикващите брадавици, така и срещу причиняващите рак на маточната шийка. В някои страни е разрешено прилагането й и при мъже, като все още се изучават ефективността и безопасността й при мъже.

 

Възможно е наличните брадавици да изчезнат от само себе си, както и да преминат в малък, месест израстък на повърхността на кожата. Тъй като няма как да се предвиди в коя насока ще поеме развитието им, най-сигурният начин за отстраняването им е активното лечение. То не елиминира вируса от тялото и риска от повторна поява на брадавиците, но освен чисто естетичните ползи има и важен профилактичен ефект – то намалява риска от заразяване на половия партньор.

 

В зависимост от големината и местоположението на брадавиците, както и поносимостта на пациента, се прилага една от следните алтернативи.

 

1.  Подофилотоксин

 

Използват се лекарствени форми за локално приложение – гелове, кремове или мази, с различна концентрация. Прилагат се чрез намазване върху засегнатите кожни участъци по определена схема, която се повтаря циклично. Лечението обикновено е успешно, като предизвиква несериозни странични ефекти, най-вече от страна на кожата – дразнене, зачервяване, болка.

 

2.  Имиквимод

 

Това е препарат за локално приложение с мощен имуностимулиращ ефект. Прилага се за лечение на кожни заболявания – брадавици, кератози, както и някои форми на рак. Причинява по-малко кожни реакции, отколкото подофилотоксин.

 

Подофилотоксин не бива да бъде използван по време на бременност, тъй като може да причини малформации у новороденото.

 

3. Нефармакологични методи

 

Ако поради бременност или непоносимост от страна на пациента не могат да бъдат използвани подофилотоксин или имиквимод, се преминава към един от следните нефармакологични методи – изгаряне на брадавиците с течен азот, трихлороцетна киселина, лазер или хирургичното им отстраняване.

 

Относително малките брадавици могат да бъдат третирани с разтвори на трихлороцетна киселина, които пациентът сам прилага. Големите брадавици изискват хирургично отстраняване. Упорито рецидивиращите брадавици могат да бъдат лекувани с помощта на лазер, което е много скъпа процедура, запазена само за най-упоритите инфекции.


Още по темата:


реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

mitko marchev     2013-02-27 10:58:37
tova sa palni gluposti s lazer-lechenieto ima nachin s namazvane s podhodiashta technost ot podhodiashtia doktor s pochti mignoven efekt
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Как да преборим пролетната умора преди да стане хронична?

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Артроза – засяга ставите ни с възрастта
Артроза – засяга ставите ни с възрастта
Състояния, които засягат бъбреците
Състояния, които засягат бъбреците
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Как да си помогнем при хронична болка?
Как да си помогнем при хронична болка?
Изгодни оферти
Още от Еко среда
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising