ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Защо ни болят ставите при промяна на времето?

Puls.bg   |   09 декември 2012   |   Коментари 8
   
   
Защо ни болят ставите при промяна на времето?

Източник: iStockphoto

Да се обзаложим ли, че хората с болни колена и стави са предусетили настоящото застудяване, докато останалите все още са се чудели дали синоптичнита прогроза е вярна? Оказва се, че няма да сбъркаме, ако се доверим повече на дискомфорта в собственото коляно, травмирано някога или оплакванията на възрастен родител от болки в ставите за резкия спад на температурите или предстоящия обилен валеж...

Няма пълно единодушие между експертите по отношение на това дали климатичните промени предизвикат болка в ставите. Проучване, публикувано в сп. Pain, по този въпрос обаче показва, че поне две трети от хората с артрит вярно усещат промените във времето по болката в колената, кръста или други засегнати стави и тези неприятни усещания се дължат на предстоящото влошаване на атмосферните условия.

За да се обясни тази връзка, съществуват няколко правдоподобни теории. Според едната болката в ставите при влошаване на времето се дължи на промените в атмосферното налягане. Според научен изследователски екип, въпреки че болните се оплакват от болка в ставите при настъпване на студено, влажно време, вятър, дъжд или сняг, това, което им въздейства е различното атмосферно налягане, придружаващо новите климатични условия.
 

 

Когато атмосферното налягане е високо, то упражнява повече натиск върху тъканите на организма, а наранените тъкани, в случая ставите, са особено чувствителни към всякакви външни фактори. Само че непосредствено преди влошаване на времето атмосферното налягане пада, а не се покачва... Ниското атмосферно налягане обаче създава условия за „подпухване“ на тъканите заради по-слабия натиск на въздуха върху тях. „Подпухването“ на тъканите е в микроскопични размери и неразличимо за окото, но рефлектира върху сетивността. Достатъчно е да се „улови“ от нервите в наранените части, които са развили свръхчувствителност заради травмата, възпалението, срастванията или страх, и те да подават сигнали за нежелани изменения.

Това тялото да реагира на налягането не е мистика и може да се обясни със законите на физиката. От подобен род са усещанията, които имат летците и космонавтите при полет. Организмът ни реагира на големи височини, заради по-ниското атмосферно налягане. Вероятно тези, които са летели на дълги разстояния са забелязали, че краката им отичат за много по-кратко време, отколкото ако са седели на бюрото си на обичайната за тях надморска височина.

По отношение на това дали със смяната на дестинацията и преминаването от студен към по-топъл климат би се подобрило състоянието на хората с артрит, същото изследване показва, че от болка в ставите и чувствителност към климатичните изменения се оплакват, дори повече, за изненада на изследователите, живеещите в по-южни области. Много е вероятно хроничната болка в гърба и врата да остане и се изяви и на новото място. Някои споделят за облекчение на състоянието си при временна смяна на климата, но това според експертите се дължи повече на почивката и откъсването от рутинните дейности, което означава, че при връщането към обичайното ежедневие оплакванията ще се появят отново.

 

Как може да се повлияе болката при смяна на времето?

Естествено, начин е да се увеличи приемът на болкоуспокояващи, но могат да помогнат и няколко други мерки.

Препоръчително е при появата на подобна болка тялото да се поддържа топло. Доброто обличане и затопляне на дома е мярка, която ограничава болката. Желателно е автомобилът да бъде предварително затоплен преди пътуване на човек с такива оплаквания. Може да се използва електрическа възглавница, както и всички средства, които могат да се използват за загряване на болните стави. Топлината отпуска мускулите, което и отслабва болката.

Топлото помага за намаляване на болката при артрит, но не действа срещу подуването, което я придружава. За целта подходящи са готовите стягащи превръзки за ставите от еластична материя като спандекс, с което се предотратява събирането на течности в тях.

За да се избегне влошаване на болката при излизане навън, е добре тялото да се раздвижи предварително, като особено се наблегне на упражнения на засегнатите стави. Скованността трябва да се преодолее преди излагането на студено.

Другите мерки включват усилия за подобряване на съня за пълноценна почивка и развиване на умения за контрол на настроението. За да се превъзмогне хроничната болка, от полза е отклоняването на вниманието и съсредоточаване върху увличащи занимания.

С времето организмът се приспособява към климатичните промени и течностите от ставите постъпват в кръвообращението, вследствие на което сковаността и болката намаляват. Успокояващото е, че болката заради климатичните промени е временна и отминава сравнително бързо.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (8)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Патиланка     2017-04-16 08:05:17
Имам шипове на врата от години. Влошавам се преди дъжд и преди сняг. През останалото време нещата са горе - долу. ЕДИНСТВЕНОТО, което ми отнема ужасната болка са свещичките "Индометацин". Иначе имам и шиацу масажор, но свещичките отнемат ужасната болка буквално до 5 минути след поставянето им. Болката от шиповете отчасти много прилича на синузит - върви от ъгъла на окото откъм носа, по скулата, врата, жилата на врата, плешката, та до гърба...Пълен ужас е. Затоплянето отпуска временно за кратко.
барометър     2016-05-03 13:48:36
Понякога предвиждам и милиметрите воден стълб които ще паднат за следващите 10-12 часа. Болката си е болка. Когато има стабилно, слънчево време тогава и болката отшумява. Докторите не предлагат лечение: чат пат инжекции за по 300$ годишно, или да се друсаш с хапчета (артро...каквото си избереш) 6-8 месеца гошишно. Установявам че ненатоварващите продължителни движения 2-3 часа на ден ходене (без раница) действат подобряващо. Но де даимаше всеки толкова време? Не им завиждам на англичаните.
Vasilka     2012-12-20 09:33:38
Kosmodiska pomaga,zagrqva i uspokoqva bolkata.
rumyana tasseva     2012-12-14 00:13:41
Благодаря, Мариана Петкова! Понякога в бързината не виждаме какво пишем.
Мариана Петкова     2012-12-12 21:38:57
Не е правилно \"настоящЕто застудяване\"!!!
Настояще, бъдеще - това са съществителни имена.
Правилно е \"настоящОто застудяване\".
8 намерени, страница 1 от общо 2  1   2   Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter