ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Простата специфичен антиген - за какво служи?

Puls.bg   |   30 ноември 2012   |   Коментари 2
   
   
Простата специфичен антиген - за какво служи?

Източник: Istockphoto

Простата специфичният антиген (ПСД), наричан още гама семинопротеин или каликреин-3, е гликопротеин, секретиран от епителните клетки на простатната жлеза. Той се съдържа в семенната течност като осигурява течливостта й и свободното движение на сперматозоидите в нея. Смята се, също така, че той втечнява слузта на маточната лигавица и позволява навлизането на сперматозоидите в матката.

 

Простата специфичният антиген присъства в известни количества и в кръвта на мъжете. Повишаването на съдържанието му в нея е индикатор за простатни проблеми, в някои случаи рак. Клиничните практики по отношение на скрининга с помощта на простата специфичния антиген варират в различните страни. В САЩ и България, например, препоръките на повечето спациалисти са скринингът да започне след 50-годишна възраст.

 

Освен като скринингов, нивата на простата специфичния антиген се разглеждат и като прогностичен критерий при наличието на локализиран рак на простатата, т.е. тумор, който е ограничен само в простатата. Другите два прогностични критерия са Глийсъновият резултат – степента на израждане на раковите клетки, и стадият на рака в момента на диагностициране. В зависимост от стойностите на тези три критерия, рискът от преждевременна смърт се разделя на:

  • нисък – ПСА < 10 ng/ml (нанограма на милилитър), Глийсънов резултат ≤ 6 и стадий на рака ≤ II А;
  • среден – ПСА между 10 и 20 ng/ml, Глийсънов резултат 7 или стадий на рака ≤ II В/С;
  • висок – ПСА > 20 ng/ml, Глийсънов резултат ≥ 8 или стадий на рака ≥ III.

 

Нивата на простата специфичния антиген се мониторират периодично след започване на лечението. Ако пациентът е претърпял успешна радикална простатектомия, която е елиминирала всички ракови клетки от тялото, нивата на простата специфичния антиген в кръвта стават неоткриваеми до няколко седмици. Евентуалното им покачване с 0,2 ng/ml над границата на откриваемост се счита за белег на рецидив, макар че в редки случаи това може да се дължи и на остатъчна доброкачествена тъкан.


След лъчелечение е възможно нивата на простата специфичния антиген да останат трайно откриваеми, дори и лечението да е било успешно. Това прави по-трудно определянето на зависимостта между нивата на простата специфичния антиген и успеваемостта на лечението при лъчетерапия. Нивата могат да падат постепенно до няколко години след лъчелечение, след което могат да станат неоткриваеми. Покачването им с 2 ng/ml над тази граница се приема като признак на рецидив.

 

Интерпретирането на резултатите от измерването на простата специфичния антиген, обаче, трябва да става предпазливо и заедно с резултатите от други диагностични методи, тъй като са възможни простатни неоплазии, при които нивото му не се повишава значително. Също така, нивата му могат да се повишат при простатит, доброкачествена простатна хиперплазия (доброкачествено уголемяване на простатата) и др.

 

Освен в клиничната андрология, простата специфичният антиген има и приложения в криминологията – присъствието му доказва наличието на еякулат. Излъчването му в спермата е независимо от това на сперматозоидите, така че той се открива в нея дори след вазектомия или вроден стерилитет. 

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Димитър Димитров     2012-12-03 12:19:19
Западни публикации считат че болшинството лекари неправилно ълкуват PSA.
Освен това джипитата, въпреки че е задължително, не го включват в профилактичните прегледи. При мен се случи същото. Преди години при кръвни изследвания предварително е ясно какво ще тестват, а сега докторите пишат с шифри и чак накрая е ясно.
Ценител     2012-12-02 17:33:23
Изписаното е кирилизирана смес от английски език и българската чуждица \"специфичен\".На български език е правилно да се нарече специфичен антиген на простатната жлеза.
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Новини и събития
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter