ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Доц. д-р Ивона Даскалова: Увеличава се броят на диабетно болните у нас

Женя Величкова   |   15 ноември 2012   |   Коментари 0
   
   
Доц. д-р Ивона Даскалова: Увеличава се броят на диабетно болните у нас

източник: Личен архив

Доц. д-р Ивона Даскалова е началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната към ВМА-София. Завършва Медицинска академия, София. Има признати специалности по вътрешни болести; ендокринология и болести на обмяната; клинична фармакология и терапия. Специализира в световно известни университети в Германия и САЩ. 

Доц.д-р Ивона Даскалова има богат практически и мениджърски опит в изпълнението на международни програми в областта на захарния диабет. Автор е на редица научни публикации. 
Президент е на Българска диабетна асоциация.
 
 
 
Статистиката сочи, че около 50% от хората с диабет тип 2 не знаят за заболяването си. На какво се дължи това?
 
На това, че хората у нас не се изследват профилактично, а заболяването захарен диабет тип 2 в много случаи протича безсимптомно.
 
Все повече се говори за епидемия от диабет. Какви са причините? България засегната ли е от негативната тенденция?
 
Захарният диабет тип 2 и нарушенията на въглехидратната обмяна са едни от най-често срещаните заболявания в световен мащаб, като разпостранението им  засяга както развитите, така и развиващите се страни и бележи бърз темп на нарастване, който значително изпреварва досегашните предвиждания. Честотата на захарния диабет е между 4% и 8% в различните части на света, като към 2011 г. регистрираните болни със захарен диабет са над 330 млн. а се очаква да достигнат над 500 млн. до 2030 г.  България също е засегната от тази негативна тенденция.
 
Какви са актуалните данни за честотата на диабет у нас?
 
През 1993 година броят на заболелите от захарен диабет е 250 000 души. Сега броят е приблизително 400 000.
 
Очаква ли се увеличение на диабетно болните? 
 
Да. Световната тенденция за нарастване заболеваемостта от захарен диабет касае и България. В световен мащаб вече се говори не за епидемия, а за пандемия на това заболяване. Заболеваемостта расте и при децата. 
 
Кой е застрашен от развитие на захарен диабет тип 2?
 
Към рисковите групи за развитие на захарен диабет тип 2 спадат: 
 
 • хора с наднормено телесно тегло (ИТМ над 25кг/кв.м.); 
 • централен тип затлъстяване с натрупване на абдоминална мастна тъкан - оценява се чрез измерване на талията, за абнормни се приемат стойности над 80 см за жени и 94 см за мъже; 
 • предшестващи нарушения във въглехидратния толеранс; 
 • стойности на гликирания хемоглобин (HbA1c) над 5,7%; 
 • артериално кръвно налягане над 140/90mmHg; 
 • данни за дислипидемия - намаление на HDL холестерола и увеличение на триглицеридите, анамнеза за сърдечносъдово заболяване; 
 • синдром на поликистозните яйчници или друго заболяване, свързано с инсулинова резистентност; 
 • жени с гестационен диабет; 
 • ниско телесно тегло при раждане; 
 • възраст над 45г.; 
 • фамилна обремененост със захарен диабет; 
 • заседнал начин на живот; 
 • раждане на плод над 4 кг.
 
Какви са последствията от късното диагностициране на диабета?
 
Развитие на късният съдово дегенеративен синдром, свързан с инвалидизиращи  усложнения, на съдове, бъбреци, очи, нерви. 
 
Навременното диагостициране на захарния диабет е от значение за избягване на усложненията, профилактика на сърдечносъдовите усложнения, инсултите.
 
Важно е пациентът да осъществява самоконтрол на заболяването, който се провежда с измерване на кръвната захар на гладно и след нахранване с помощта на глюкометър.  Препоръчва се и измерване на НвА1с (гликиран хемоглобин) на три месеца.  
 
Освен кръвната захар, какво друго е важно да следи пациентът?
 
Тегло, артериално кръвно налягане, холестерол, триглицериди.
 
Какъв следва да е режимът на хранене при диабетиците? Какви храни трябва да се избягват и кои е препоръчително да се включат в хранителния режим?
 
Режимът трябва да е рационален и здравословен, включващ няколко хранения на ден - сутрин, на обяд, вечер. В зависимост от провежданата терапия при нужда се правят и междинни закуски. 
 
Препоръчително е да се избягват високо калорични въглехидратни храни. Начинът на приготвяне на храната също е от значение - варене, печене, на скара. Полезна е консумацията на храни, богати на фибри, пресни зеленчуци, плодове. Количеството на плодовете трябва да е съобразено със сладостта им.
 
Какво е лечението на диабета?
 
То включва антидиабетна диета, физическа активност, фармакологично лечение. 
 
Има ли новости по отношение на инсулиновото лечение?
 
Ефективното лечение на диабета е станало възможно след изолирането и пречистването на инсулина в далечната 1921 година. Бързото развитие на технологиите за добиване и пречистване на инсулинови препарати за клинични нужди дава надежди за цялостно лечение на диабета. нтензивната
 
За жалост обаче, диабетно болните след години лечение развиват инвалидизиращи ги усложнения, като съдови, бъбречни, очни, неврологични, които се установяват при голяма част от тях. Изследванията доказват, че тези усложнения се дължат на продължителните хипергликемии - високи стойности на кръвната захар, и на последващите от това значими метаболитни нарушения, нарушения в клетъчния и хуморален имунитет, както и реактивният оксидативен стрес. Затова се смята, че дълготрайният контрол на кръвната захар би предпазило или забавило появата на късните усложнения. Това е действителен факт, доказан от всички проучвания, проведени в тази насока. 
 
До средата на 80-те години, около 1975 г., бе разпространено мнението, че поддържането на нормогликемия през целия ден за повечето болни със захарен диабет тип 1 е невъзможно.  През последните десетилетия обаче, се натрупаха все повече доказателства, че микроваскуларните усложнения при диабета са свързани както с продължителността, така и със степента на нарушения метаболизъм на болния. Това стимулира множество организации да подновят усилията си за подобряване управлението на диабета и грижата за болния, като за целта се използват различни стратегии, които да имитират естествения инсулинов профил по физиологичните му данни. Този профил се състои от непрекъснат основен поток от инсулин през цялото денонощие, върху който се добавят допълнителните количества инсулин по време на хранене, т. нар. интензифицирана инсулинова терапия (ИИТ). 
1   2  

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter