ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Теодора Георгиева: Ваксината срещу грип е силно препоръчителна за рисковите групи

Puls.bg   |   06 ноември 2012   |   Коментари 0
   
   
Д-р Теодора Георгиева: Ваксината срещу грип е силно препоръчителна за рисковите групи

източник: Личен архив

Каква е профилактиката на грип и остри респираторни заболявания?

Кога е подходящият период за ваксиниране срещу грип?
 
Средствата за профилактика се разделят в две големи групи – неспецифични и специфични. 
 
Неспецифичните ограничават разпространението на причинителите на дихателните инфекции, като покриване на устата и носа с маска или кърпа при говорене, кихане и кашляне, честа смяна и изхвърляне на използваните маски на определените за целта места, добра лична хигиена, често миене на ръцете и обтриване с мокри кърпички или дезинфектант. 
 
Специфичните средства включват препаратите със специфично действие по отношение на грипните вируси - ваксини и антивирусни препарати.
 
Основно средство за профилактика на грипа са съвременните противогрипни ваксини, които се характеризират с добра поносимост и доказана ефективност.  
 
Ваксинацията се провежда през есента, поне около 1 месец преди началото на епидемията, тъй като постваксиналният имунитет се формира 15-20 дни след ваксинацията. За нашите географски ширини най-подходящи са месеците октомври-ноември, може и септември. 
 
При хора, за които имунизацията е строго препоръчителна, но не е била направена навреме, ваксината може да се приложи и през декември, като се отчете необходимото време за изработване на имунитет - не по-малко от 2 седмици.
 
Профилактиката с антивирусни препарати не се препоръчва като масова практика поради редица причини, включително и поради риск от селектиране на резистентни щамове. При всеки конкретен казус решението следва да се вземе от лекар-специалист.  
 
Каква трябва да бъде профилактиката на грипа и острите респираторни заболявания при рисковите групи?
 
Единственото сигурно средство за защита от грип са противогрипните ваксини. Затова те са и силно препоръчителни за рисковите групи от населението.
 
За хора от рисковите групи, които не са били имунизирани поради противопоказания, липса на ваксина или други причини, може да се приложи и профилактика с противовирусни медикаменти по лекарско предписание.
 
Какви други мерки можем да предприемем за повишаване на имунитета, за да се предпазим от боледуване през зимния период?
 
Не трябва да забравяме, че ваксините предпазват само от включените в тях грипни щамове, т.е. от тежкото заболяване "грип" през съответния сезон и от развитието на усложнения. За предпазване от другите причинители на остри респираторни заболявания не бива да се забравят някои прости правила, като често проветряване на помещенията и миене на ръцете с топла вода и сапун. 
 
Други мерки са намаляване на излагането на замърсен въздух в затворени помещения от печки на твърдо гориво, тютюнопушене и др. 
 
Пълноценното и подходящо хранене също е от значение. Изключително важно е насърчаване на кърменето на бебетата в продължение на 6 месеца. 
 
Осигуряването на достатъчно сън и почивка също е важна мярка за подобряване на общото състояние на организма и профилактика на респираторните заболявания през зимните месеци. 
1   2  

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Псориазис – засяга не само кожата

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising