ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Параноя – патологичната подозрителност

Puls.bg   |   10 октомври 2012   |   Коментари 3
   
   
Параноя – патологичната подозрителност

Източник: Istockphoto

Параноята, или както е по-правилно да се нарича, параноидното личностно разстройство, е едно от най-честите умствени разстройства. Принадлежи към група състояния, наречени ексцентрични личностни разстройства, тъй като страдащите от тях изглеждат странни или особени.

 

Ключов симптом са продължителните, необосновани подозрения във враждебност или заплаха от околните. Реплики или действия, които за човек без разстройството са незначителни или незабележими, са заплаха и повод за паника за страдащите. Параноиците са особено наблюдателни – те се оглеждат непрекъснато за доказателства, потвърждаващи страховете им. Въпреки че не се губи връзка с реалния свят, т.е. липсват халюцинации, често пъти самовнушението е толкова силно, че страдащите стават изолирани и усамотени. Възможно е илюзорните заплахи или обиди да доведат и до агресия от страна на параноика.

 

Параноидното личностно разстройство се пренася във всички сфери на личния живот. Често параноиците подозират половинките си в невярност, възприемат похвалите и комплиментите като скрити упреци. Страдащите трудно изграждат близост с други хора, опасявайки се, че всяка слабост, която разкрият за себе си ще бъде използвана против тях.

 

Личностното разстройство възниква най-често след края на пубертета и е по-често при мъже, отколкото при жени.

 

Параноята може да бъде мъчително състояние, тъй като съзнанието е винаги нащрек и в състояние на напрежение, което може да затормози и социализацията на индивида.

 

Какво предизвиква появата на състоянието не е известно. Предполага се наличието на наследствени фактори, както и значението на емоции и преживявания в ранното детство. Широкомащабни проучвания са показали, че се развива по-често при хора, които имат членове на семейството от предишни поколения с психически разстройства.

 

Диагностицирането става на базата на редица ръководства, публикувани от организации като Световната здравна организация или Американската психиатрична асоциация. Последната дефинира следните критерии за състоянието:

 

  • Необосновани подозрения, че околните искат да измамят, използват или наранят засегнатия.
  • Убеждението, че не може да се има доверие на околните.
  • Убеждението, че всичко казано ще бъде използвано срещу него.
  • Възприемането на безобидни дела или забележки като враждебни.

 

Извършващият диференциалната диагноза трябва да се увери, че пациентът не злоупотребява с наркотици като кокаин или метамфетамин. Също така, някои прескрипционни психоактивни медикаменти могат да продуцират параноя като страничен ефект.

 

Някои психични разстройства могат да включват параноидно поведение или мислене в клиничната си манифестация. Това са шизофрения, шизоидно и шизотипно личностно разстройство, разстройства на настроението с психотични черти и др. Възможно е параноидното личностно разстройство да предхожда отключването на шизофрения.

 

Окончателната диагноза се поставя от психиатър или психотерапевт.

 

Поради първичната недоверчивост на пациента, лечението може да бъде особено трудно. Психотерапията е предпочитаният подход. При нея терапевтът, успоредно с опровергаване на непосредствените страхове и опасения на болния, му помага и да се ресоциализира и да се справя със стреса по-добре.

 

Лекарства по правило не се използват, освен ако симптоматиката е крайно затормозяваща и е симптом на друго разстройство – генерализирана тревожност, шизофрения и др. В такъв случай се прилагат антидепресанти или антипсихотици.

 

Важна роля играе и разбирането на проблема от близките, които трябва да помогнат на засегнатия да осъзнае безпочвеността на опасенията си, да свали призмата на параноята от очите си и да погледне за пръв път на света с бистър ум и поглед.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (3)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Човек     2014-02-15 08:11:25
И аз постоянно се съмнявам във всеки,заради това не споделям на никого нищо,хода ня работа с мисълта че срещу мен има заговор,чувствам че се държат добре с мен само за да не разкрия истинските им намерения.Понякога силата на внушението е толкова силна че съм бил на косъм от безрасъдно действие,причернява ми напълно и спирам да чувам какво ми се говори от отсреща.Абе постоянно имам усещането че се опитват да ми навредят,ужасно е.Как да се справя с това?
Иванка     2013-07-07 13:50:25
Искам да попитам дали параноята се изразява и в това да си мислиш, че си болен от някаква болест.Синът ми реши, че има рак на кожата, заради една новопоявила се бенка, реши, че има всички симптомии, изпадна в депресия, спря да се храни.Не знам какво да правя, но мисля, че това не е нормално.
Креми     2013-04-17 16:11:59
Синът ми,тийнейджър на 17 години получи подобна параноя..Всичко започна след 8 ми март,когато започна да ми говори,че всичките му приятели готвят заговор срещу него...после последва и това,че баща му искал да го отрови с храна..Имаше доверие само на мен,заведох го на 13 март на психиатър,който постави диагноза -психоза и изписа Рисполукс по 1 мг 2 пъти дневно,но ефекта не беше кой знае какъв и увеличих на своя глава на 1,5 мг -2 пъти дневно Рисполукса.Понамаля тази параноя като че ли,но се оказа,че тя е насочена към мен вече и синът ми престана да споделя с мен.Аз помислих,че едва ли не се е оправил,но уви.....той започна да се съмнява че му слагам нещо в храната,че се дрогирам аз самата...започна да се държи много грубо с мен.Никой от околните не забелязва,че му има нещо защото той се държи нормално с тях,вкл и баща му,единствено аз съм му проблема в момента.Лекарствата ги спря преди около 10 дена защото каза че се чувствал ужасно от тях и му нямало нищо,само сме го тъпчели напразно...Всичките ми близки така и ме посъветваха,че било от възрастта,да му спра лекарствата,но ето че човека си ме е нарочил мен и това е...Не знам какво да правя вече,имам чувството че аз ще започна да се побърквам...
3 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter