ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Емфизем – задушаващото заболяване

Puls.bg   |   03 октомври 2012   |   Коментари 0
Емфизем – задушаващото заболяване

Източник: Dreamstime

1. Какво представлява емфиземът?

Емфиземът е хронично прогресивно заболяване на белите дробове, при което тъканите, поддържащи функцията на белите дробове, се разрушават. Алвеолите са крайните разклонения на бронхиолите, в които се осъществява обмяната на кислород и въглероден диоксид при дишане. При емфизем, поради разрушаването на околната белодробна тъкан, те стават разширени и неспособни да осъществяват нормален газообмен. Емфиземът е вид хронично обструктивно белодробно заболяване, тъй като въздушният поток е забавен при вдишване.

 

2. Какви са симптомите на емфизем?

 

Водещи симптоми са силен задух, особено при физическо натоварване, с полагане на усилие да се издиша, и характерно разширен гръден кош, който увеличава предно-задния си размер и придобива формата на буре. Обикновено задухът се влошава постепенно, в продължение на години. При пациенти с други сърдечносъдови заболявания, ограничаващи физическата активност, това позволява на емфизема да остане недиагностициран до достигане на напреднал стадий, в който дишането става трудно дори в покой. Възможно е също наличието на кашлица или свиркащо дишане.

 

3. Какво води до появата на емфизем?

 

Водеща причина за появата на емфизем е тютюнопушенето. Второстепенни рискови фактори са: замърсяване на въздуха, наследствена предразположеност, мъжки пол, алергии и/или астма и възраст.

Понякога емфиземът настъпва вследствие на нормалния процес на остаряване, при който, освен всичко друго, белодробната тъкан претърпява постепенни дегенеративни промени, а дихателните мускули (както и всички останали) отслабват.

В редки случаи, емфиземът настъпва в резултат на вроден алфа-1-антитрипсинов дефицит.

 

4. Как се развива емфиземът?

 

Цигареният дим уврежда белодробната тъкан по няколко механизма. Първо, той парализира цилиите (ресничките) на белодробния епител, чиито координирани движения отстраняват наличните секрети и замърсители. От друга страна, той увеличава секрецията на слуз, която се задържа в долните дихателни пътища и става благоприятна среда за развитието на бактерии. Освен това, той поразява и имунните клетки в белия дроб, които се борят с бактериалните инфекции. Той възпалява белодробната тъкан. След продължително възпаление, постепенно освобождаваните протеолитични ензими и свободни радикали разрушават белодробната тъкан, което клинично се манифестира с емфизем. Всички замърсители на въздуха действат по аналогичен механизъм и подпомагат увреждащото действие на цигарения дим.

 

Алфа-1-антитрипсинът инхибира ензим, срещащ се в белите дробове (а и на други места, най-вече в храносмилателния тракт), наречен трипсин. Трипсинът разрушава чужди и собствени протеини при инфекция или възпаление. Когато има недостиг на естествения инхибитор, разрушаващото действие на трипсина не може да бъде ограничавано и настъпва увреждане на белодробната тъкан, наподобяващо продължително тютюнопушене.

 

5. Как се поставя диагнозата?

 

Диагнозата се поставя чрез изследване на белодробната функция, най-често чрез спирометрия; измерване на нивата на издишан въглероден оксид; рентгенография на гръдния кош.

 

6. Какво е лечението на емфизема?

 

Емфиземът е необратимо, прогресивно заболяване, затова е изключително важно да се направят изследвания при първи съмнения за емфизем и, ако диагнозата се потвърди, да се вземат спешни мерки – незабавно прекратяване на тютюнопушенето и на излагането на иританти.

 

Пораженията на белодробната тъкан са трайни и необратими, но възпалението (и съответно прогресията на болестта) могат да бъдат забавени с кортикостероиди (инхалаторни или перорални). Дишането може да бъде облекчено с помощта на бронходилататори, холинолитици, заемане на подходящо положение на тялото, и евентуално – кислород.

 

Хирургията за намаляване обема на белия дроб, при която най-силно увредената тъкан се отстранява, което позволява на функционално годната тъкан да работи по-добре, е показала известна полза за ограничена група пациенти.

 

Единственото категорично решение на емфизема е трансплантацията на бял дроб.


Още по темата:


реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Как да преборим пролетната умора преди да стане хронична?

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Артроза – засяга ставите ни с възрастта
Артроза – засяга ставите ни с възрастта
Състояния, които засягат бъбреците
Състояния, които засягат бъбреците
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Как да си помогнем при хронична болка?
Как да си помогнем при хронична болка?
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising