Анални фисури - защо се появяват и каква е терапията им

Puls.bg   |   26 септември 2012   |   Коментари 0
Анални фисури - защо се появяват и каква е терапията им

Източник: Dreamstime

1. Какво представляват аналните фисури?

Аналните фисури са разкъсвания на кожата и/или ректалната лигавица около ануса, които могат да бъдат различно големи – от малки, локализирани разкъсвания до разкъсвания, простиращи се до аналния сфинктер. Обичайните им размери са 1,5 см дължина, 3 – 5 мм дължина и 2 – 3 мм дълбочина. Те са често срещани в клиничната практика. Статистиката показва, че са третото най-често ректално заболяване след хроничната констипация и хемороидите. Засягат мъже и жени еднакво често, във всяка възраст. Аналните фисури са най-честата причина за ректално кървене при кърмачетата.

Аналните фисури настъпват в специалната тъкан, която постила ануса и аналния канал, наречена анодерма. На линия, разположена в ануса, наречена интерсфинктерна бразда, кожата преминава в анодерма. За разлика от кожата, анодермата не съдържа потни и мастни жлези, и косми, а много по-голям брой нервни окончания, възприемащи допир и болка. Това е причината аналните фисури да са силно болезнени в повечето случаи, особено след изхождане.

Болката може да бъде кратка или продължителна. Освен това са възможни сърбеж и кръвотечение, както и изпускането на неприятно миришеща течност – секрет, примесен с гной, изтичаща от фисурата.
 

2. Какво причинява появата на аналните фисури?

Аналните фисури се предизвикват от травма на ануса или аналния канал. Повечето фисури приличат на малки порязвания на лигавицата и зарастват от само себе си. При силна спастичност на аналния сфинктер, кръвотокът в тази област е нарушен и лигавицата не може да зарасне. Отворената рана може да бъде инфектирана от бактерии.

Най-честата причина е изхождане на твърд фецес. Също така, фисурите могат да се появят след многократно изхождане при диария, въвеждане на термометър в ректума, клизми, ендоскоп или ултразвукова сонда при преглед на простатата, както и след раждане или анален секс.


Най-честата локация на фисурите и при двата пола е в средната част на задната страна на аналния канал. Това се дължи на конфигурацията на мускулите, заобикалящи ануса. Външният и вътрешният анален сфинктер заобикалят и поддържат аналния канал. Тази опора е най-здрава от страни и най-слаба зад него. Когато настъпват скъсвания на анодермата, те най-често са в областта с най-слаба опора. При жените, опората е слаба и от предната страна, поради близостта на вагината. Поради тази причина, 10% от фисурите при жените са на предната страна на аналния канал, докато при мъжете там са локализирани само 1% от фисурите.

Когато фисурите не са в средната част на канала, това трябва да породи съмнението, че подлежащата причина не е травма, а нещо друго. Аналните фисури могат да се дължат също така на рак на дебелото черво, болест на Крон, сифилис, гонорея и др.
 

3. Как се диагностицират аналните фисури?

Някои фисури могат да бъдат идентифицирани чрез еверзия (разтваряне) на ануса. Ако те не са непосредствено видими е необходимо да се извърши щателно обследване на ректума с прилагане на местен анестетик. Внимателно се въвежда памучен тампон за локализиране източника на болката.

Ако има кървене, трябва да се направи ендоскопско изследване, за да се изключи по-сериозно състояние. При пациенти над 50-годишна възраст или такива с фамилна обремененост от рак на дебелото черво се препоръчва щателно изследване на цялото ободно черво. Атипични фисури, предполагащи наличието на друго заболяване, са повод и за рентгеново изследване на коремната кухина.

1   2  

Още по темата:


реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата
Как да отглеждаме здрави деца – отговори дава форум „Детско здраве“ на Puls.bg на 11 октомври в Интер Експо Център

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
9 полезни срещу грип храни
9 полезни срещу грип храни
Причини за необяснимата умора. Втора част.
Причини за необяснимата умора. Втора част.
Необяснима умора - какви могат да бъдат причините?
Необяснима умора - какви могат да бъдат причините?
Как да си помогнем при хронична болка?
Как да си помогнем при хронична болка?
Изгодни оферти
Още от Алтернативна медицина
реклама
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising