ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Проф. д-р Тодор Захариев: Лечението на разширените вени е комплексно

Женя Величкова   |   13 септември 2012   |   Коментари 0
   
   
Проф. д-р Тодор Захариев: Лечението на разширените вени е комплексно

източник: Личен архив

Проф. д-р Тодор Захариев завършва медицина във ВМИ-Пловдив през 1971 г. Има специалности по обща и съдова хирургия. Специализира съдова хирургия в Русия, Великобритания, САЩ. 

От 1991 г. досега проф. д-р Тодор Захариев е ръководител на Клиниката по съдова хирургия и ангиология на УНМБАЛ „Св. Екатерина“. 
Има над 200 научни публикации и съобщения върху всички области на съдовата хирургия в български и чужди научни списания.  
Президент е на Българската асоциация по гръдна, сърдечна и съдова хирургия и председател на Държавната изпитна комисия по специалността съдова хирургия. Той е и дългогодишен национален консултант по съдова хирургия и председател на Българското национално дружество по ангиология и съдова хирургия. 
 
 
Какво представляват разширените вени и какви са рисковите фактори за развитието им?
 
Разширените вени са ненормални разширения по хода на повърхностните вени, забелязващи се и с просто око. Те водят своята първопричина от много фактори, като на първо място са наследствените. Полът също има значение, жените много по-често са засегнати от разширени вени, отколкото мъжете. Странични заболявания, като високо кръвно налягане, захарна болест, напълняване и други състояния, които са характерни с обездвижването на пациента, също са свързани с разширените вени. 
 
Важно е да се знае, че фамилната обремененост е един от най-важните фактори в развитието на тази патология, тъй като причината за разширяването е слабост на стените на кръвоносните съдове, които се унаследяват. Това е обща слабост на мезенхима – съединителна тъкан в организма, което е предпоставка организмът на засегнатия да не издържа на нормалните натоварвания. Постепенно стените стават податливи и се получава разширение на вените. Разбира се, за появата им от голямо значение е и ролята на клапния механизъм, който регулира потока на кръвта от краката към белия дроб и оттам в сърцето, по който път венозната кръв се обогатява с кислород и се включва отново в общата циркулация. 
 
Механизмът на развитието на разширените вени е много комплексен. Условията на труд и живот на човек са особено важни. Ако работата ни е свързана с продължително стоене прави, което е характерно за професии като хирурзи, фризьори, бармани, продавачи и др., това създава условия за повишаване на венозното налягане в долните крайници, стените на кръвоносните съдове не издържат на прекомерното натоварване и се получават трайни разширения в различни сегменти на венозната повърхностна система. 
 
От друга страна, обездвижването също е фактор. Движението, само по себе си, създава условия кръвта от долните крайници да се движи обратно към сърцето и да се включи в големия кръг на кръвообращението. Ако човек е обездвижен, стои на едно място, прав и дори седнал, създава условия за венозен застой, който отново влияе върху клапния механизъм на вените, въздейства върху повишаването на венозната стаза и оттам върху развитието на тези неблагоприятни разширения по различни нива на венозната система на долните крайници. 
 
Защо жените са по-предразположени към разширени вени?
 
Биологично жените са по-предразположени към венозен застой, тъй като по време на бременността, което е желателно събитие в живота им, се променя хормоналната нагласа на организма, създават се условия за повече задържане на течности. Постепенно жените наедряват и товарът върху долните крайници се увеличава. С нарастването на плода се притискат дълбоките вени в малкия таз, което още повече допринася за венозен застой, и съответно за развитието на разширени вени.  
 
При мъжете предразполагащи фактори са тежкият физически труд, фамилната обремененост. 
 
Какъв следва да е начинът на живот за предотвратяване на разширените вени?
 
Важно е спазването на определен режим на живот, труд и почивка. Ако човек се движи достатъчно, създава благоприятни условия за движение на венозната кръв в дълбоката и повърхностната венозни системи. Обратно, ако се застоява, се създават условия за венозна стаза и се отключва механизма за разширяване на отделни сегменти на венозната система. 
 
Когато седим, е разумно краката да заемат такава полза, че насъбралата се венозна кръв да се върне обратно в циркулацията. Дългото, продължително седене на бюрото зад компютрите е фактор, който създава риск за развитието на венозен застой и разширени вени. 
1   2  

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Йога и медитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter