ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Дали подуването на краката е заради разширени вени?!

Puls.bg   |   16 юли 2012   |   Коментари 2
   
   
Дали подуването на краката е заради разширени вени?!

Източник: istockphoto

Характерен признак за подути крака е отичането на прасците, подуването на глезените, болките, дори сърбежът по хода на вените и склонността към леко кървене при нараняване на кожата им...

Не винаги вените изпъкват, особено ако са „скрити“ в тъканите на прасците. Как тогава да сме сигурни, че тежестта и умората се дължат на разширените вени?

Отговор можем да получим от лекаря, който на базата на оплакванията и наблюденията ни и прегледа би могъл да предположи съответната диагноза. От значение е точното описание на болката, която изпитвате при различни ситуации. Някои жени, например, се оплакват от влошаване на състоянието си при разширени вени по време на менструалния цикъл.  

За преценката на лекаря помага информация относно рисковите фактори за развитието на разширени вени, като наследствена предразположеност, брой прекарани бременности, наличие на наднормено тегло, травми в миналото, включително фрактури.

От компетенциите на специалист – съдов хирург или ангиолог – е да се постави диагноза чрез ултразвуково доплерово изследване (сонография) или дуплекс скениращо изследване, което обединява възможностите на ултразвуковата ехография и импулсната доплерсонография.При ултразвуковото доплерово изследване специалистът може да проследи кръвотока във вените, да установи венозната недостатъчност, евентуално образуването на препятсвания и запушвания по хода им. Изключва наличието на повърхностен тромбофлебит, клапна недостатъчност и флеботромбоза.

Чрез цветната картина при дуплекс технологията се получава визия на структурата на кръвоносните съдове, при която могат да се видят налични изменения в тях. От изследването специалистът може да получи данни за скоростта на кръвотока, дали се запълва лумена на вените, тяхната големина и форма.

Варикозните вени обикновено се виждат като разширени, издути, нагънати, с много змиевидни извивки кръвоносни съдове, както и се наблюдава връщане на кръв обратно на посоката на основния поток.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

stefan ivanov     2012-08-07 16:17:05
Ако GP-то не може да се справи, посетете ортопед.
joro Brandov.@abv.bg     2012-08-07 01:14:20
след травма на стъпалото получих изтръпване и болки в прасеца и под коляното .Какви мерки да вдема и какъв лекар да посетя?
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter