ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Предсърдно мъждене – все по-честа причина за мозъчен инсулт

Женя Величкова   |   13 юни 2012   |   Коментари 3
   
   
Предсърдно мъждене – все по-честа причина за мозъчен инсулт

източник: iStockphoto

Предсърдното мъждене е заболяване, свързано с висока заболеваемост и преждевременна смъртност. Смята се за най-честата аритмия. Отличава се с пъстра симптоматика, широк спектър от оплаквания, честа причина за хоспитализация, влошава качеството на живот. 

 
Аритмията обикновено напредва с възрастта. Специалистите обаче я наблюдават все по-често и при млади хора, при страдащи от хипертония, диабет, клапни пороци и други сърдечни проблеми - рискови фактори, които водят до развитие на усложнение. 
 
Предсърдното мъждене е свързано с висок риск от инвалидност и намалена работоспособност. Основната причина е, че то води до образуване на тромби в ухото на лявото предсърдие, което е предпоставка за сериозно усложнение - получаване на мозъчен инсулт. Честотата му в България е висока, не е променена в последните години и няма тенденция за намаляването й, смята проф. Асен Гудев, председател на дружеството на кардиолозите в България. Специалистът представи социалната и икономическа значимост на предсърдното мъждене по време на втория пациентски конгрес, който се проведе в столицата. 
 
Инсултът е виновен за 66% от фаталните случаи от сърдечносъдови заболявания в България. У нас мозъчносъдовата болест е повече от исхемичната болест на сърцето – факт, който в определена степен се игнорира, казва председателят на дружеството на кардиолозите. Защо е така? Когато сърцето няма ритмични контракции, няма правилен ритъм, възникват условия за образуване на тромби.   
 
Според проф. Асен Гудев предсърдното мъждене се превръща в сериозен епидемиологичен, здравен и все повече в икономически проблем. То става и все по-честа причина за мозъчни инсулти и съдови деменции. Голяма част от случаите на „преждевременно оглупяване“ се дължи на предсърдното мъждене, на малки тромби, не на голям инфаркт или инсулт, пояснява кардиологът.
 
Навременното разпознаване и правилното антитромботично лечение на предсърдното мъждене може да предотврати сериозна част от подобни усложнения. Те са тежест както за пациента, така и за неговите близки, и твърде висока цена за обществото.  
 
Друг проблем, свързан със състоянието, е, че няма достатъчно ефективни антиритъмни медикаменти. На този етап специалистите лекуват последиците на усложнението, казва проф. Асен Гудев. 
 
Поради нарастване на заболеваемостта, предсърдното мъждене „поглъща“ и все повече средства. 2 до 3% от разходите за здравеопазване в Европа се заделят за предсърдното мъждене, не толкова за самата болест, колкото за нейните последици.
 
От особено значение е профилактиката на заболяването. Доброто лечение на хипертонията, сърдечната недостатъчност, диабета, помага за намаляване честотата на предсърдното мъждене.
 
Аритмията се среща и при хора със здрави сърца. Алкохолът, например, е една от причините, която провокира предсърдно мъждене, поясни проф. Гудев. Затова е важна високата степен на информираност, ранното разпознаване на проблема. При навременно установяване на предсърдното мъждене може да бъде възстановен синусовия ритъм.  
 
Целта на кардиологичното дружество е до 2020 г. леталитетът от сърдечносъдови заболявания в България да намалее с 20%. Смята се, че 80% от инфарктите могат да бъдат предотвратени, особено от преждевременна смъртност, преди 65-годишна възраст. 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (3)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Димитър Димитров     2012-06-18 18:01:06
Общо взето българските лекари, ако ще и професори, пеят една и съща песен.Холестерола, стреса и навременното лечение. Нищо не казват за профилактика защото не знаят или не искат.Западните здравни сайтове непрекъснато повтарят: зелени зеленчуци и това е. Борба с възпаленията на коронарните съдове е основната насока за профилактиката.А биомаркерите за това са аминокиселината хомоцистеин и hs-C реактивния протеин, които не се определят при профилактичните прегледи и не се препоръчват от лекарите
Иван Иванов     2012-06-15 16:33:56
Да ама в провинцията вече знаете ли колко трудно е дасе направи това? И се налага да разкарваме хората до по-големите градове, да чакаме, да се мотаме и така нататъка.
Гери     2012-06-13 18:30:13
За това трябва да се направи навреме ЕКГ вероятно, да се правят профилактичмни прегледи особено при възрастните.
3 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter