ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Доц. Явор Иванов – Астмата е не само медицински проблем, а проблем на обществото

Румяна Тасева   |   01 май 2012   |   Коментари 1
   
   
Доц. Явор Иванов – Астмата е не само медицински проблем, а проблем на обществото

Доц. д-р Явор Иванов е началник на Клиниката по пневмология и фтизиатрия, УМБАЛ  „д-р Георги Странски” Плевен.
Завършил е медицина във ВМИ - Плевен през 1981 г. Специализирал е пулмология и спешна медицина в САЩ – Mayo clinic и Albany през 1992 и 1994 г.
Член е на Българското дружество по белодробни болести, European Respiratory Society, American College of Chest Physicians, American Thoracic Society.
Автор и съавтор е над 70 статии и научни съобщения у нас и в чужбина.Доц. Иванов, какво заболяване е астмата?

Астмата е едно разпространено заболяване на белите дробове. Най-често се свързва с усещането на болните за задух, но заболяването има различни лица. То може да протича с кашлица, с кашлица и задух, само със задух при физически усилия. Най-общо, можем да го определим като заболяване, характеризиращо се със задух и пристъпно протичане.

Най-често астмата започва в ранна детска възраст, въпреки че все по-често наблюдаваме астма, включваща се след 40-годишна възраст.

В по-голяма част от случаите става въпрос за алергия, която стои в основата проявата на задух, въпреки че през последните години научноизследователската дейност показа, че за един не малък процент от случаите стоят други механизми за развитието на астма.

Алергизацията обикновено е генетично определена. Тя се предава наследствено, проявите й са различни, като астмата е една от тези прояви на алергична реакция към дразнители от околната среда.

Кои са другите механизми и фактори за развитие на астма?

Друг механизъм за развитието на астмата могат да бъдат хронично протичащите инфекции, които отключват такъв тип отговор в белите дробове на болните. През последните години много се говори и за замърсяването на околната среда с така наречените микрочастици, с обемен диаметър около 2 – 2,5 микрона. Източник на такива частици, например, е автомобилният трафик. Това масово струпване на автомобили в градовете, автомобилният трафик, крие сериозна опасност за всички, които населяват тези места.


През последните години се обсъжда и така наречената хигиенна хипотеза за възникването на астмата. Данните от епидемиологичните проучвания показват, че жертва на астмата стават по-често деца, които в първите шест месеца са гледани в стерилни условия, в условия, в които те нямат контакт с обичайните фактори на околната среда, включително и с домашни животни, което може да звучи парадоксално с оглед на алергиите, но това също се изтъква като възможен фактор.

Друг фактор, който епидемиологичните проучвания показаха, че е възможно да има връзка с астмата, е затлъстяването. Това е сериозен проблем в детско-юношеската възраст, който е свързан с непълноценното хранене, приема на висококалорични продукти. Дългият престой пред компютрите, обездвижването на децата и липсата на спортна активност по най-различни причини, също е установен фактор, който предопределя развитието на астма.

1   2   3   4  

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Лили Николова     2012-05-07 16:05:31
Отличен специалист и прекрасен човек!Да има повече като него...Желая му здраве, сили и нови успехи.
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Еко среда
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter